За около шест месеца са направени 130-140 проверки в болници

...
За около шест месеца са направени 130-140 проверки в болници
Коментари Харесай

Проф. Асена Сербезова: Има нарушения в договорите за медицинските изделия

За към шест месеца са направени 130-140 инспекции в лечебни заведения и в районни здравни инспекции. Изчакала съм да видя резултати от инспекциите по какъв начин се ръководят болнични лечебни заведения. Няма партийна багра, няма реваншизъм и няма нищо голословно или нестъпващо на обстоятелства в това, което върша. Това сподели министърът на опазването на здравето в оставка Асена Сербезова в предаването „ Тази събота " по бТВ.

Тя уточни, че от 2006 година насам освободеният от поста шеф на болница „ Света Екатерина " проф. Генчо Начев е имал единствено една инспекция от Министерство на здравеопазването. „ Болницата има отговорности и те са се нараснали, само че нямат просрочия. Задълженията са към 7 млн. лева Установихме, че има заплащания към контрагенти без да са спазени всички условия на закона за суми над 50 000 лв.. Констатирано е, че има нарушавания в договорите за медицинските произведения. Няма система за финансово ръководство и надзор, няма критерии за разпределение на спомагателното материално стимулиране ", уточни тя.

Проф. Сербезова акцентира, че това е държавна болница, чийто принципал е Министерство на здравеопазването. Но 85% от гражданските контракти в „ Света Екатерина " са усвоени от ръководителя на болничното заведение.

Според нея би било редно да има мандатност на ръководителите на всички лечебни заведения.

Здравеопазването би трябвало да е надпартиен консенсус. Безотговорно е да има партиен нюанс Спешната помощ, акцентира Асена Сербезова.

Тя даде образец с Проекта за възобновяване на структурите на Спешната помощ от 2014 година, минавал през ръководството на разнообразни министерства. „ Накрая се оказва, че през 2022 година доста дребна част от ремонтните действия по обектите са направени. От 237 обекта, които са били планувани, на този стадий са приключени строително-монтажните работи в 10 обекта от системата на Спешната помощ. Съставен е акт за 11 обекта, подписани са контракти за доставка на здравно съоръжение. Предстои доставянето на 400 броя новооборудвани коли за спешна помощ ", уточни Асена Сербезова.

Поредната КОВИД вълна към този момент е реалност, съобщи здравният министър в оставка. В момента заболяемостта е към 103 на 100 000 души.

По думите й противоепидемичните ограничения би трябвало да се вземат в сходство с Националния проект на деяние, който сега е ревизиран и следва разглеждане и приемане от Министерски съвет.

Здравният министър съобщи, че управлението на Министерството на здравеопазването е изпратило писма до шефовете на РЗИ по предложение на основния държавен здравен контрольор с които напомня, че болничните лечебни заведения са длъжни да обезпечат места за КОВИД лекуване. „ Не е нужно да има инфекциозни отделения, а просто обособени изолатори, стаи с кревати, където да се лекуват тези пациенти ", изясни министър Сербезова.

Тя уточни, че в този момент циркулиращият подвариант повишава мощно заболеваемостта, само че случаите, които постъпват в лечебно заведение, все още не са доста.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР