Изследвания на учени потвърдиха, че възрастните наистина могат внезапно да

...
Изследвания на учени потвърдиха, че възрастните наистина могат внезапно да
Коментари Харесай

Хранителните алергии все повече се развиват при възрастни

Изследвания на учени потвърдиха, че възрастните в действителност могат ненадейно да развият хранителна алергия, даже и да не са я имали в детството. Увеличаването на броя на случаите на хранителна алергия при възрастни повдига въпроси за аргументите за нейното пораждане и демонстрира смяна в естеството на реакцията на нашата имунна система към храната.

Хранителните алергии пораждат, когато имунната система реагира извънредно на избрани храни, постоянно включвайки тип антитяло, известно като имуноглобулин Е (IgE). Тези реакции могат да причинят признаци, вариращи от лека копривна тресчица до тежки, животозастрашаващи положения като анафилаксия. Интересното е, че към 45% от възрастните с тази алергия реагират на няколко храни по едно и също време, което контрастира с най-честите детски алергии към краве мляко, яйца, фъстъци и соя.

Една от неповторимите алергии при възрастни е алергията към месо от захапване от кърлеж, известна още като α-Gal синдром. Тази алергия се развива след многократни ухапвания и може да аргументи тежки реакции към месо от бозайници и други храни, съдържащи въглехидратната молекула α-Gal. За благополучие тя не е безконечна и след избран, само че дълъг интервал може към този момент да не се прояви.

Друго рядко заболяване е алергията към плодов прашец или синдром на поленова алергия към храни, при който полените във въздуха провокират реакция към сходни протеини, открити в някои плодове, зеленчуци и билки.

Проучване, ръководено от д-р Кари Надеу от Станфордския университет, също преглежда питателните алергии, провокирани от извършения, когато засягат чревната функционалност и усилват вероятността от алергична реакция към храна, изядена преди подготовка. Този вид алергия е необичаен, само че евентуално сериозен, което акцентира значимостта на осъзнаването и вярното лекуване на питателните алергии.

Разбирането на сложността на тези алергии е от жизненоважно значение, защото те нарастват по разпространяване, засягат все по-голям брой възрастни и способстват доста за възходящите разноски за опазване на здравето. Проучването на учените акцентира значимостта на вярната и ранна диагностика и проекти за лекуване, съобразени с самостоятелните потребности на пациентите.

Снимка: Unsplash
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР