За около 20 г. броят на личните лекари намаля наполовина.

...
За около 20 г. броят на личните лекари намаля наполовина.
Коментари Харесай

Маджаров: За около 20 г. броят на личните лекари намаля наполовина

За към 20 година броят на персоналните лекари понижа на половина. Трябва да помислим по какъв начин да подкрепим този потенциал. Това съобщи в студиото на „ Тази заран “ ръководителят на Управителния съвет на Български лекарски съюз (БЛС) доктор Иван Маджаров.



Основното, което отличава общопрактикуващите лекари от другите, е това, че те се занимават с дълготрайно лекуване и наблюдаване на совите пациенти. Те не са медици на инцидентните случаи. Инцидентните случаи в родната медицина са, когато не ме на родното си място и би трябвало да потърсим неотложна помощ. Когато не сме в обитаемото си място е доста мъчно да намерим към кого да се обърнем, добави той.

Маджаров добави, че БЛС е излязъл с писмо до всички страни по тематиката – и към доцент Тонев, ръководител на здравната комисия в Народно събрание и към Сдруженията на общопрактикуващите лекари, което приканва идната седмица да се направи първата среща на работна група, където да се разиска концепцията посещаването на повече от един общопрактикуващ доктор.

В нашата страна освен когато става въпрос за обществени домове даже за центрове, които оферират медицински услуги щом не е финансирано от Здравната каса или от страната, контролът остава встрани, съобщи доктор Маджаров.

Разследване на сподели следващ сигнал за неприятна грижа в дома за възрастни хора в село Рояк.

Някой си е разкрил старешки дом, не е лицензиран, не предстои на никакъв надзор за стандарти, за това какъв потенциал би трябвало да поддържа и събира парите на хората. Това е огромен проблем, тъй като страната би трябвало да подсигурява качество в тези обществени и медицински услуги, без значение кой заплаща, добави той.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР