За незабавно спиране на реекспорта на инсулини настояват в отворено

...
За незабавно спиране на реекспорта на инсулини настояват в отворено
Коментари Харесай

Пациенти с диабет настояват за незабавно прекратяване на износа на инсулини

За неотложно прекъсване на реекспорта на инсулини упорстват в отворено писмо пациенти с диабет и техните близки.

" Не може в 21 век да сме подложени на геноцид поради лобита, облаги и реекспорт. Не може поради ползите на шепа компании да ни превръщате в заложници. Ние не сме просто статистика. Зад всяка цифра строи човешки живот ", пишат създателите в зов до всички виновни институции, а съответният мотив е неналичието на инсулини " Фиасп " и " Тресиба " в аптечната мрежа.

Оцеляхме в изискванията на Коронавирус зараза, оцеляваме и през днешния ден в изискванията, в които ни поставяте с неналичието на предпочитание да се справите дефинитивно с този мъчителен проблем, а точно – неналичието на инсулин! Вие имате властта и лостовете да прекратите тази война против инсулинозависмите деца и възрастни. Тази битка за всяка капчица инсулин не може да продължава, декларират в позицията си " 185 деца, майки, татковци, братя, сестри, родители, оскъдна част от всички инсулинозвисими пациенти в България ".

Около 40 000 инсулинозависими пациенти с диабет вид 1 и почти 110 000 хиляди с диабет вид 2 на инсулинова терапия. " Това са 150 000 човешки ориси, подвластни от вашите решения ", акцентират създателите на писмото.

Омбудсманът с съответни сигнали до Хинков за липса на инсулини

Те декларират, че с неналичието на инсулин в аптечната мрежа са сложени в условия на " дискриминация по симптом увреждане ".

Д-р Симидчиев: Има заплаха импортирани медикаменти да се изнасят и жителите да страдат от дефицит

" Без инсулин, няма живот. След 96 часа без инсулин, настъпват тежки, съдбовни и необратими затруднения. Спрете реекспорта в този момент ", упорстват създателите на отвореното писмо.

Апелът идва седмици след въвеждането на наложителни е-рецепти за антидиабетни медикаменти. Мярката влезе в действие от 16 октомври и една от задачите ѝ беше да се подсигурява достъпа на пациентите с диабет до инсулини.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР