За много жени лакът за нокти се е превърнал в

...
За много жени лакът за нокти се е превърнал в
Коментари Харесай

Лекари предупреждават: внимавайте с лака за нокти

За доста дами лакът за нокти се е трансформирал в нещо наложително, но не е за занемаряване фактът, че той съдържа потвърдено нездравословни за здравето съставки. Потенциалните вреди варират от хормонални нарушавания до безплодие и нараснал риск от рак, предизвестява доктор Ту Куач от Стандфордския университет, представен от Daily Mail. 

Ето някои от нездравословните субстанции, които се съдържат в лаковете за нокти:

  • Толуен  – разтворител, който придава безпрепятствено покритие и резервира пигмента. Може да засегне централната нервна система и да аргументи репродуктивни нарушавания. Главоболие, уязвимост, припадане и гадене са единствено някои вероятни последици от лаковете, които не дават отговор на стандартите.
     
  • Формалдехид  – прозрачен газ, който оказва помощ да се усили срокът на валидност на лака. Ако страдате от алергия, контактът с формалдехид може да аргументи дерматити и даже химически изгаряния. В най-тежките случаи може да провокира нарушавания на сърдечния темп, спазми и даже рак.
     
  • Дибутил фталат  – употребява се като ароматизатор. Може да аргументи ендокринни разстройства, гинекологични проблеми и болести на дихателните пътища.

Учени организират проучване с присъединяване на 24 дами. 6 часа откакто се лакират, при множеството участнички се следят нараснали нива на дифенил фосфат – производно на трифенил фосфат, който се образува в процеса на метаболизма. 10 часа след началото на опита, равнищата на дифенил фосфат в организма на всички участнички скача до седем пъти над нормата. 

Как да изберете лак, който не вреди на здравето?

Преди да купите лак, първо обърнете внимание на съставките, пише Bright Side. Някои лакове имат специфични обозначения:

„ 5-Free “ – значи, че продуктът не съдържа формалдехид, производните му смоли (формалдехидни смоли), толуен, дибутил фталати или камфор.

„ 3-Free “ – значи, че не съдържа формалдехид, дибутил фталат и толуен.

Или просто оставете ноктите да дишат и се радвайте на естествената си хубост. 

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР