За много българи дългата лятна почивка за тази година вече

...
За много българи дългата лятна почивка за тази година вече
Коментари Харесай

Човек и добре да живее, се връща на работа: три начина за справяне със стреса след отпуската

За доста българи дългата лятна отмора за тази година към този момент завършва и идва оня противен миг, в който би трябвало да се върнат към работата и естественото си всекидневие. По време на отсъствието може да са се натрупали безчет задания и имейли, които бързо заличават възприятието на лекост от ваканцията, а в случай че тя е била и по-продължителна, на човек може да му е доста мъчно да влезе назад в работния темп.

Завръщането от отпуска, наричано от време на време " следпразничен махмурлук ", може да бъде доста стресово прекарване и даже да докара до сезонна меланхолия. " Дневник " подбра препоръки от експерти по човешки запаси, оповестени във " Форбс " и други медии, за това по какъв начин по-лесно да се приспособяваме още веднъж към работата след края на ваканцията.

1. Добра подготовка

Тези, на които към момента им следва лятната отпуска, имат късмет добре да се приготвят освен за почивката си, само че и за завръщането си по-късно. Могат да причислят последния работен ден преди ваканцията и първия работен ден по-късно към проектите си, тъй че преходът сред двете да е по-естествен и равномерен.

Преди отпуската има няколко значими неща, които елементарно се не помнят, обаче улесняват живота, в случай че се създадат в последния ден - да вземем за пример да се зададе автоматизиран отговор за неявяване от офиса на имейла и служебния телефон. В него е добре да се включи както интервала, за който се отсъства, по този начин и контакти на заместника за това време. Това освен ще помогне по време на почивката човек да не го тормозят по работа, само че също ще понижи натрупването на задания.

Други значими неща в последния ден преди ваканцията, са да се разтребибюрото и да се сформира лист с всички задания, срещи и задължения, които ще чакат след края на почивката. Така като се върне, ще го посрещнат едно приветливо работно място и ясно заложени задания, вместо безпорядък и пропуснати периоди. Разбира се, целесъобразно е всичко, което е допустимо да бъде отметнато преди ваканцията, да бъде направено.

Специалистите предлагат също и да се планува един ден за отмора от почивката. Например вместо в неделя вечерта, хората да се приберират в събота и да имат известно време да се аклиматизират преди първия работен понеделник. А друга тактика е този ден да се възнамерява като част от ваканцията - да бъде изпълнена с почерпки и истории за сътрудниците от познати или непознати места, къде е изкарана отпуската.

Изобщо прозорливите хора могат доста да се улеснят преди ваканцията, само че за останалите, които не са предусетили заплахата от следотпускарския махмурлук и към този момент се борят с шока от завръщането, експертите имат други рекомендации.

2. Място за лавиране

" Приемете, че първите няколко дни ще е тежко и защитавайте правото си да се аклиматизирате и да разполгате с малко повече време от елементарното за някои задания и за подготовка за служебни срещи ", поучава създателят на литература за самопомощ Лора Вандеркам пред " Форбс ".

" Ако не желаете да бъдете премазани от работата в първия ден след ваканцията, отидете с проект за контраофанзива, да вземем за пример да отложите колкото е допустимо повече работа за идващия ден, изключително срещи, които изискват подготовка, стига това да не вреди на бизнеса ", добавя тя. Всъщност неприятното показване би навредило повече, в сравнение с отлагането, подсказва писателката.

Трудовите психолози дават концепция и по какъв начин по-лесно завърналият се да се оправи с една от най-тежките задания след почивката - препълнената е-поща. Вместо да се четат хронологично всички известие едно по едно, по-интересно ще му е да наблюдава тематиките и развиването им, по тази причина интензивно да се употребява търсачката за създателите и тематиките, до момента в който наличието се стопи. Друг метод " за по-смелите " е бърз обзор на пощата и уверено заличаване на всичко несъществено, което може да спести часове наваксване.

3. Начало на нещо ново

Завръщането след почивка може да се одобри и като нещо вълнуващо - като опция за започване на чисто, за основаване на нови привички или връзки с сътрудниците. Може да изпробвате ново място за хранене в обедната отмора, да поканите сътрудник, с който не сте говорили постоянно преди, да се разноските в необикновена посока, да пиете зелен чай, и какво ли още не, оферират експертите по човешки запаси.

В последна сметка задачата на ваканцията е тъкмо такава - спиране на рутината.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР