За мен беше чест да се срещна с папата, защото

...
За мен беше чест да се срещна с папата, защото
Коментари Харесай

Зеленски: Не може да се посредничи с Путин, нито една страна в света не може да направи това

За мен беше чест да се срещна с папата, тъй като той знае каква е моята позиция. Войната е в Украйна и проектът (за края на конфликта) би трябвало да бъде украински. Много сме заинтригувани от присъединяване на Ватикана в нашата формула за мир, съобщи украинският президент Володимир Зеленски по време на присъединяване в телевизионната стратегия " Порта а врата ", излъчена по италианската телевизия РАИ Уно. " Уважавам папата, само че ние не се нуждаем от медиатори ", добави Зеленски. " Ние просто се нуждаем от мир, не може да се посредничи с Путин ", добави той в миг, в който се заприказва за скришен проект на Ватикана за ходатайство за разрешаване на спора, съобщи РАИ Нюз, съобщи Българска телеграфна агенция.

" Призоваваме папата, сходно на други водачи, да работи за един обективен мир ,

само че първо ние би трябвало да създадем всичко останало ", съобщи Зеленски и посочи, че няма смисъл в този момент да се прави опит за замесване на Русия в разговор. " Не може да се посредничи с Путин. Нито една страна в света не може да направи това ", съобщи той.

" Путин е едно лидерче, което убива освен украинците, само че личния си народ, с цел да пази своя пост ", добави Зеленски. 

" Не съм податлив да беседвам с Путин. За какво ще приказвам с него? ", добави Зеленски. " Не може да се посредничи с Путин. Ние знаем какво съставлява той. Той убива ", съобщи Зеленски и напомни до какво е довел опитът за ходатайство, заложен в Минските договорености. " Осем години и нула резултати ", заключи Зеленски.

Той акцентира, че в този момент е нужна контраатака, с цел да бъдат изтласкани съветските окупатори отвън украинска територия .  

Това, съгласно него е единственият метод за излизане от обстановката в Украйна. " Когато ние стигнем до границата с Крим, поддръжката за Путин в Русия ще падне и той ще би трябвало да откри метод да излезе от обстановката. Недалеч сме от този миг ", съобщи Зеленски.

" Ако Украйна падне, идната стъпка е Молдова и след това балтийските страни .

Ако Путин стигне до това, може би не до Италия, само че до балтийските страни, те са членове на НАТО и вие ще би трябвало да изпратите на война вашите синове ", предизвести Зеленски. " Трябва да изпратите вашите синове, вашите татковци да водят тази война. Така че е по-добре да ни помогнете, вместо да пращате на война личните си деца ", съобщи Зеленски. 

Той акцентира, че що се касае до контраофанзивата против съветските сили, Украйна е доста стимулирана .

" Не мога да ви отговоря на въпроса посредством какви способи ще действаме, с какви средства ще действаме, по кое време ще го създадем, само че вие ще видите резултатите и ние имаме вяра в успеха ", подчертава Зеленски. Той даде обещание, че " значими стъпки ще бъдат подхванати скоро ". Зеленски добави, че в случай че даде повече детайлности по тематиката, това няма да е от помощ за Украйна.

Украинският водач благодари на Италия за изпратените системи за противовъздушна защита .

" Без защитата на нашето небе, обезпечавана с помощта на системи за Противовъздушна отбрана, като САМП-Т, щеше да има доста повече жертви ", съобщи Зеленски, визирайки системите, разработвани от Италия дружно с Франция.

В изявлението също по този начин Зеленски съобщи, че Украйна не е изпращала никакъв дрон против Кремъл .

Той добави, че това е било небивалица на Путин или може би на хората към него. " Ние не бомбардираме цивилното население, ние можем да потребление оръжия единствено в окупираните територии, не на друго място ", увери той.

Относно Крим Зеленски съобщи, че Украйна не се опасява от референдум там, само че това би било срещу украинската конституция ,

тъй като " Автономната република Крим е част от Украйна ". Той съобщи това в отговор на въпрос по време на изявлението дали е податлив да провежда референдум за автономията на Крим, ако Украйна си я върне. " Това би било фракционизъм. Нарушение (на конституцията) ", акцентира той.

За телефонния си диалог със Си Цзинпин, извършен на 26 април по украинска самодейност ,

Зеленски съобщи, че Си го е уверил, че Китай няма да достави оръжия на Москва. " С китайския водач обсъдихме значими въпроси. Казах му, че ние разчитаме, че Пекин няма да даде оръжия на Москва. Си отговори, че няма да дадат оръжия на Русия и няма да поддържат Русия ", сподели Зеленски.

Относно риска Путин да употребява нуклеарно оръжие, Зеленски съобщи ,

че не има вяра, че Путин ще го направи. " Ако той го направи, той няма да е жив на идващия ден и ми се коства, че той е човек, който има предпочитание да живее ", съобщи Зеленски.

Той упрекна Путин и в дезинформация .

" Путин съумя да опише, че в Украйна има нацисти, руснаците, които са наши съседи, започнаха да имат вяра в това. Путин управлява цялото медийно пространство, с цел да получи поддръжката на обществото си, той ще употребява същите средства, с цел да излезе от рецесията. Ще каже на хората, че е спечелил войната ", сподели още Зеленски.

Президентът на Украйна разяснява и, че в случай че в Съединени американски щати Доналд Тръмп бъде определен за президент ,

то той не знае дали Тръмп ще оказва помощ в бъдеще на Украйна. 

" Кой ще бъде идващият президент на Съединени американски щати, ще реши народът на Съединени американски щати ", добави още той.   

" Преди всичко благодаря на Конгреса на Съединени американски щати и на президента Джо Байдън, които ни оказаха доста огромна поддръжка

и за която сме доста признателни. Искам да напомня, че се срещнах с Тръмп, когато и двамата бяхме президенти и нямаше пълномащабна инвазия, само че имаше експанзия, поради това, че Донбас и Крим бяха окупирани. Не съм сигурен дали по това време Тръмп си даваше сметка за това. Не знам дали това беше приоритет за него. Никой не позволи въпроса тогава и Путин получи този сигнал и ето за какво продължи напред ", сподели Зеленски.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР