За мен 2017 година беше година на работа и удоволетворение.

...
За мен 2017 година беше година на работа и удоволетворение.
Коментари Харесай

Йотова: Антикорупционният закон съдържа текстове, които ще доведат до взаимно блокиране на институциите

За мен 2017 година беше година на работа и удоволетворение. Сблъсъците с институциите, за жалост, са нещо наложително за нашата страна. Война няма сред институциите. Със сигурност мога да кажа, че нашата институция не води войната с никой. Потегнахме ръка още в самото начало на мандата си към  разнообразни институции, към това да има кационален консенсус по решение на разнообразни въпроси. Някъде срещнахме схващане, някъде - не напълно.  Остри замени на реплики  имаше. Надявам се да са направени изводите
Това сподели за предаването „ Годината на бързи обороти “  по „ Хоризонт “ вицепрезидентът Илияна Йотова и посочи, че още на първия КСНС, призован от Радев всички са се обединили към концепцията за народен консенсус по няколко целта на България, измежду които външната политика, сигурността на страната,  идното председателство и антикорупцията.

Припламват искри, Не можем да крием. Още повече преди няколко дни изявлението на господин Цветанов още веднъж беше в тази посока - надали не се размахва пръст на президента и не съответно към господин Радев За страдание, това е отношение към цялата институцията: „ Вие имате там едни съответни пълномощия и нямате право да говорите,  да вземате отношение по политически въпроси в страната “. Това не е обикновено!, съобщи Йотова във връзка президентското несъгласие върху мораториума за медикаментите.  Тя разкритикува неналичието на обществена полемика по значими проблеми.

Ние  постигнахме, в действителност, резултати във връзка с външната си политика, само че какво стана вътре. Вчера се пробвах да си дам сметка кой е оня закон който е признат от новото Народно заседание, който фактически да е основополагащ - подобен който взема решение проблеми на българските жители. Кажете ми кой е този закон. Ще направя една прогноза в края на 2017 година и ще ви кажа, че антикорупционния закон няма да проработи. Той ще бъде блокиран през цялото време и не поради вота на съмнение - това е естествена парламентарна процедура, а за това че съдържа текстове, които най-малкото ще доведат до взаимно блокиране на институциите, които имат същия предмет на активност и тъй като ще стартират каузи на хора, които са потърпевши от този закон.

По мотив оповестеното от президента Радев желание да наложи несъгласие на закона още преди да е бил признат, Йотова посочи, че  такава процедура е имало и при президента Плевнелиев, и при президента Първанов.  Когато Радев е оповестил желанието си, към този момент е било ясно, че ръководещото болшинство ще одобри закона във типа, в който го е предложило, добави тя и акцентира, че този текст няма да докара до правдивост

Вижте единствено два момента! Първият е във връзка с подслушването - четвъртата институция четвъртия орехами промяната събира по този метод информация добре коя информация ще бъде по разпоредбите неговата или на останалите три институции когато приказвам че ще има взаимно блокиране на институциите!  Имам поради и това по какъв начин ще бъдат защитавани хората които подават сигнали!?

Йотова посочи, че за разлика от положителните практики в Европа, българският законопроект не планува гарантиране анонимността на подателите на сигналите. Според нея, законът е бил признат по-скоро, с цел да можем да кажем: „ Ето, при започване на председателството от януари месец, ние към този момент имаме подобен закон! “

Йотова назова „ обикновени доводи “ обвиняванията за прекомерна непосредственост в позициите на президента и на Българска социалистическа партия.

Много добре зная какво е каква риториката на нашите политически съперници още през цялото време. Вижте, това са това са обикновени доводи. Това е: „ Вие сте неприятни, тъй като сте от другите “

Ако ние по някакъв метод, в тази ситуация приказвам за себе си и не желая да наемам президента, имаме друго мнение по даден въпрос, ние незабавно се даваме представители на Българската социалистическа партия или на опозицията на правилото: „ Щом не сте с нас, значи сте срещу нас “. Така политика не може да се  прави. По-добре е да се изслушват причините, с цел да се вземат положителните решения. 
Вицепрезидентът посочи, че  българският политически живот и  най-много този в националното заседание.се е персонализирал прекомерно и това е причина Борисов и Нинова да водят правосъдни каузи един против различен. Тя разкритикува и конформизма към българското европредседателство:
В един миг си задавам въпроса: " Как ще живеем без председателство ". Нямам особени терзания. Виждала съм за 10-те години опит в Европейският парламент дребни и огромни страни, които са поемали председателството на Европейски Съюз. Европейската машина е добре смазана и направена по този начин, че в тези 6 месеца страната, която ръководи Европейски Съюз, да не позволява огромни гафове. Една част от проблематиката, която и България ще прегледа до момента в който е хазаин през тези шест месеца, е една проблематика, която по този начин или другояче си върви - идват досие след досие, тъй като им идва ред. Да, както постоянно,  сме в една малко по-деликатна обстановка, тъй като много значими тематики ще съвпаднат с тези шест месеца, - " Сигурност и бежанци ", " Брекзит ", това по какъв начин ще бъде образувана идната многогодишна финансова рамка... Всъщност по какъв начин ще се развива Европа оттук насетне, зависи от тези шест месеца.
Ролята на балансьор е най сложната роля и тя се падна на нас. Що се отнася до съответните събития, аз с неспокойствие изчаках  преди два дни да бъде оповестен календарът на събитията, които са в България. Има доста забавни неща! Ще бъде в действителност огромно предизвикателство да ги създадем по най-хубавия метод. Има най-малко 3 или 4 конференции, които аз считам за извънредно значими - тематиката за Западните балкани и срещата на върха, тематиката по кохезионната политика... Имаме много работа, само че отново споделям, разпоредбите са такива, че съвсем не можеш да излезеш от един коловоз.
Не Борисов е предизвикал интереса на Европа към Западните Балкани, разяснява Йотова:Знаете какви старания бяха, когато трябваше да се затвори балканският път на миграцията. Тогава Европа разбра, че единственият метод да обезпечи своята сигурност е вложенията и вниманието към Западните Балкани.
Дали след Солунския и Берлинския развой, които се отнасят до Западните Балкани, ще се заприказва за " Софийския развой " по време на нашето председателство, т.е., от едно икономическо съдействие, инфраструктура, превоз, която да обвързва тази част на Европа с останалата, ще създадем идната значима крачка и ще се запише политическото разширение на Европейски Съюз към Западните Балкани? Аз считам, че в случай че България успее да извоюва това и да махне ембаргото, което беше в мандата на господин Юнкер по тематика " Разширяване ", това ще бъде в действителност исторически принос.
Най-голямата ми вътрешна победа е това, че дружно успяхме да създадем тематиката за българите зад граница значима, призна Йотова.
С Правосъдното министерство, с Външно министерство, изключително с Министерството на образованието, направихме един екип, приобщихме в един публичен съвет дипломати, които са работили в тези страни с компактни български общности, преподаватели от университетите, които се занимават с тази тематика, учени от Българска академия на науките и мисля, че ще създадем една добра политика в това отношение. Вижте, каквото и да си приказваме - три милиона са на открито!През идната година президентската институция ще стартира две нови начинания, загатна вицепрезидентът:
Моята цел беше да покажем, че президентската институция не е мразовит замък. През тези 12 месеца всеки, който потропа на нашата врата, беше признат, изслушан и колкото можем, съгласно нашите пълномощия, с нашите  лостове, се опитахме да помогнем на хората. 
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР