За желаещите да похарчат парите си за достъпна, но и

...
За желаещите да похарчат парите си за достъпна, но и
Коментари Харесай

Топ 5 на най-добрите ски курорти в Източна Европа

За искащите да похарчат парите си за налична, само че и качествена зимна отмора в Източна Европа, английският „ Телеграф “ е изготвил специфична ранглиста. Подбрани са най-хубавите зимни курорти, които някои от върлите почитатели на ските в Западна Европа занапред ще откриват.

5. Ясна, Словакия

Това е най-голямата и предизвикателна ски зона в Словакия. Предлага задоволително огромен терен и уреди, с цел да направи даже и напредналите скиори и сноубордисти щастливи за цяла седмица. Над 130 млн. евро са вложени в последните години за реконструкцията на четири нови кабинкови лифта, нови 10 км писти, хотели и заведения за хранене. Пистите са разпложени на северните и южните скатове на планината Чопок.

Половината от пистите са за приблизително напреднали, а 27% за доста напреднали скиори – повече, в сравнение с в множеството източноевропейски курорти. Има огромни зони за свободно каране. По-предизвикателните писти и терените за свободно каране са на северните скатове.

4. Банско, България

Най-добрият курорт на България, показва английското издание. Гърци, руснаци и доста британци избират тази дестинация – единствено на 2 и половина часа път с кола от летище „ София “. Банско се намира в Пирин планина – в явен ден от там се вижда Егейско море.

Изтъква се и достоверната атмосфера на градчето Банско. Отбелязват се и прелестите на планинската природа. Не са пропуснати, обаче, проблемите, свързани с неналичието на задоволително и огромни лифтове.

3. Кранска гора, Словения

Това е привлекателно село в дребна котловина, сгушено сред скалистите скатове на Юлийските Алпи. Намира се на час път с кола от летището в Любляна.

Курортът има собствен личен сексапил и изисканост, които го слагат паралелно до курортите от този вид в Австрия и Италия. Голямо преимущество е, че селцето е тъкмо в подножието на скатовете и има няколко в действителност стръмни трасета. Както и в другите източноевропейски курорти, съществуването на същински сняг постоянно е под въпрос, а в Кранска машините за сняг не са задоволителни.

2. Попова шапка, Македония

Тук покритието със сняг е съвсем 100% обезпечено от януари до март. Курортът се намира на 90 минути с кола от летището в Скопие. Поддържаната част е единствено 10 км и в действителност е дребна, само че същинската атракция е карането отвън пистите. На над 1700 метра надморска височина има цели 100 кв. км терен – същински снежен парадайс. На 2700 метра надморска височна можете да кръстосвате прелестен, занемарен бял сняг, пристъпен единствено с моторни шейни.

Сред предлаганите услуги са снежни сафарита и снежен къмпинг. Седалковият въжен превоз вози от курорта до 2510 метра надморска височина, където можете да изберете сред две лесни спускания. Има ски учебно заведение и екипировка чартърен. Според изданието, курортът не е доста по-развит от базов лагер, защото заведения за хранене има единствено в хотелите.

1. Мариборско Похорие, Словения

Това е най-голямата единична зона за ски в Словения. Намира се в планината Похорие, тъкмо до втория максимален град в страната – Марибор. Според преданията, гората е толкоз гъста, че там живеят духове, вълшебници и великани.

Курортът разполага с 42 км поддържан терен, 10 км от които са осветени за нощно каране на ски. Това е най-голямата такава зона в Европа. Там се организират спускания от Световната купа в гигантския салом за мъже и дами, само че множеството от пистите са къси, ниски и подобаващи за начинаещи и приблизително напреднали. Началната точка за скиорите е Марибор, откъдето с публичен превоз до ски зоната се стига за 15 минути.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР