За да видите всички детайли в изображение 4K или 8K,

...
За да видите всички детайли в изображение 4K или 8K,
Коментари Харесай

Какъв телевизор ни трябва? Размерът има значение


За да видите всички елементи в изображение 4K или 8K, би трябвало да сте доста покрай тв приемника
(снимка: CC0 Public Domain)

Колко огромен тв приемник би трябвало да купите? 32-инчов? 50? 65? 85? По-голям? Днес има тв приемници в съвсем всеки размер, който можете да пожелаете, и за съвсем всеки бюджет. Освен в случай че не сте лимитирани от пространството, можете да се сдобиете с по-голям тв приемник, в сравнение с бихте предположили. Възможно доста по-голям.

Краткият отговор на въпроса в заглавието е елементарен: Станете толкоз огромни, колкото можете да си позволите, е съветът на Джефри Морисън от CNET. По-дългият отговор зависи от вашата стая, дистанцията от местата за сядане и приемането на каквито и да било взаимни решения за общуване.

Препоръчителни размери

Ако попитате експертите, те ще ви кажат да измерите дистанцията от мястото на сядане до тв приемника, с цел да определите идеалния размер на екрана. Колкото по-далеч седите, явно, толкоз по-малък ще наподобява вашият тв приемник. Идеалното е да имате екран, който запълва несъмнено количество от вашето зрително поле, въпреки че е дискусионно какъв брой е „ идеалното ”.

THX предлага, да вземем за пример, да умножите дистанцията от мястото на сядане (в инчове или сантиметри) по 0,835. Това ви дава предложения диагонал на екрана. Така че, в случай че седите на към девет метра от тв приемника си (108 инча), THX предлага екран с диагонал почти 90 инча. Така че да, този огромен 65-инчов тв приемник, който гледате, не е „ прекомерно огромен ”, най-малко що се отнася до THX.

Обществото на филмовите и телевизионни инженери предлага ъгъл на гледане от 30 градуса, което е много по-малко от THX. За да съответствате на рекомендацията на SMPTE, умножете дистанцията от мястото си на сядане по 0,625. Така че, като се има поради образецът с деветте метра, това значи тв приемник към 68 инча (в този случай 65- или 70-инчов модел би работил).

Въпреки че това са положителни насоки, не ги приемайте като твърди правила. Много елементарно е да се хванеш на игра с цифри, до момента в който действителността е надалеч по-сложна. Има спомагателни фактори в играта.

4K и 8K резолюция

Почти всички нови тв приемници имат Ultra HD 4K резолюция. Нарастващ брой към този момент са с 8K. Само най-малките и най-евтините модели към момента са HD (1080p или 720p).

За да видите всички налични елементи в изображение с разграничителна дарба 4K или 8K, би трябвало или да седнете доста близо, или да имате доста огромен тв приемник. Всъщност, в случай че седите на девет метра разстояние, даже „ огромните ” тв приемници към момента са прекомерно дребни, с цел да видите цялата резолюция, на която са способни.

Или казано по различен метод, разграничителната дарба на идващия ви тв приемник ще бъде задоволителна, в случай че не седите доста близо или не си вземете извънредно огромен тв приемник (над 100 инча). Така че, да, не се нуждаете от 8K тв приемник.

Обратната страна на медала е, че при по-нискокачествено наличие огромният тв приемник ще разкрие повече дефекти. Ако забележите видео звук или други дефекти, когато гледате излъчвания и филми на настоящия си тв приемник, по-голям модел ще покаже тези проблеми още повече. Зрителите с орлови очи, които желаят по-голям тв приемник, също би трябвало да търсят по-добро видео, да вземем за пример 4K стрийминг и Blu-ray.

Доминиране в стаята

Другият главен фактор, който би трябвало да се има поради, може да се назова „ доминиране в стаята ”. Колко огромен би трябвало да е тв приемникът, преди тази очертаваща се черна правоъгълна плоча да стане единственото нещо в стаята? Този фактор несъмнено е индивидуален.

Тъй като някой, който е имал в къщата си проекционен екран с широчина 12 метра в продължение на повече от десетилетие, ще желае да вижда всеки ден и огромния екран на тв приемник. Един 80-инчов тв приемник може елементарно да господства в пространството. Монтирането на стена може да помогне малко, само че вашата стая рискува да се трансформира в стаята на тв приемника.

Ако имате някакви подозрения, пробвайте да изрежете и залепите картон с размера на тв приемника, за който мислите, и да видите по какъв начин той наподобява в стаята ви. Може да желаете да го изрисувате или да сложите малко черен плат върху него. Ето по какъв начин ще наподобява, когато е изключен (независимо от функционалностите като Ambient Mode на Samsung).

Може би това не ви тормози, само че за някои е притеснително. Знайте, че откакто тв приемникът в действителност е там, той ще бъде доста по-страхотен от картона и евентуално по-ярък. Също по този начин ще наподобява доста по-голям. Със сигурност зависи от вашата стая, декора и мненията на другите, които споделят тази стая.

Отвъд вероятното

Препоръчително е да не се „ абонирате ” за откритите „ правила ” за разстояние и размер на екрана. SMPTE и по-малките THX номера са прекомерно предубедени към малкия екран. Те мощно подценяват това, което се реализира елементарно с модерните технологии от тези, които желаят повече. Можете да станете доста по-големи, в сравнение с допускате, че е допустимо.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР