За да се достигне до правенето на третата доза ваксина

...
За да се достигне до правенето на третата доза ваксина
Коментари Харесай

Акад. Петрунов поясни до колко време имаме защитен имунитет след две дози от ваксините

 За да се доближи до правенето на третата доза ваксина против COVID-19, е належащо да мине известно време. Не би трябвало да се бърза с слагането ѝ, сподели в " Денят стартира " имунологът акад. Богдан Петрунов.

Според него би трябвало да са минали най-малко 10 месеца от втората доза.

" След извършен цялостен курс на имунизация ние имаме имунитет не по-малко от 10-12 месеца. Т.е. една година, почти 10 месеца минимум след втората доза на имунизация ние имаме порядъчен имунитет и не е належащо да се бърза “, посочи той.

Акад. Петрунов е безапелационен, че имунизацията няма 100 % успеваемост.

С възрастта над 65 години болните от злокачествени болести, трансплантираните, имат доста по-нисък имунитет и би трябвало да си слагат третата доза, само че здравите могат да изчакат до 1 година, предложи ученият.

По думите му страдащите от сърдечни, белодробни, бъбречни и чернодробни болести би трябвало да са с приоритет при слагане на третата доза.

" Вероятно това ще бъде бъдещето на битката ни с ковид. Вероятно всяка година, или през две години, според от имунитета, който ще се развие, ние ще бъдем принудени да вършим усилваща инжекция, или ще вършим цялостен курс на имунизация “.

Горещо предлагам на всички да си създадат и противогрипната имунизация, сподели още акад. Петрунов.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР