За четири години е избита една четвърт от населението на

...
За четири години е избита една четвърт от населението на
Коментари Харесай

Полетата на смъртта - най-кървавият период в новата история

За четири години е избита една четвърт от популацията на Камбоджа - това е най-големият геноцид в новата история. Не се случва в междинните епохи, а от 1975 до 1979 година по време на ръководството на Червените кхмери.

Лидерът на режима Пол Пот е виновен за гибелта на два милиона души, брутално изтезавани, оставени да умрат от апетит или всеобщо убивани.

Днес в страната има стотици полета на гибелта - по този начин са наричани местата, на които жертвите са умирали от изтезания и апетит. В нещо като музеи са събрани костите на починалите.

Едно от тези 388 полета, където хората просто са оставяни да умрат, се намира в Сием Реап - една от най-богатите и сигурни в днешно време области в Камбоджа. В нея луксът и мизерията са на крачка едни от други. В цялата страна като черни петна стоят и 196 пандиза за всички врагове на режима, които са били убивани на правилото зложелател на партията.

Най-голямото поле на гибелта е в столицата Пном Пен. Само за три дни режимът съумява да изтегля столицата, подканяйки жителите да изоставен, казвайки им, че американците ще пуснат бомби над града.

В Сием Реап на билбордове са написани историите на някои от починалите, а фотоси демонстрират по какъв начин хората са били принудени да изоставен домовете си, да вземат каквото могат, и да се избавят. Описана е историята на липсващ ватман, превозвал бойци, брачна половинка споделя по какъв начин са взели мъжа й, упрекнат, че е зложелател, и го умъртвили. Показани са и водачите на режима.

На влизане в това поле, което пази мрачната история, стои билборд, на който написа, че за четири години, единствените неща, които хората са имали право да имат, са лъжица и паница. Всичко е взето от страната, частната благосъстоятелност става партийна.

Преди време стана ясно, че страната е приватизирала всеобщите гробове от времето на ръководството на алените кхмери на Пол Пот, известни като “Полетата на смъртта”, съобщи Ройтерс.

Режимът на Червените кхмери, чиято идеология бе комбинация от краен маоизъм и шовинизъм, ръководи с гнет Камбоджа от 1975 до 1979 година. Тогава градовете бяха опразнени, натрапен бе насилствен труд и редовно бяха избивани всички съперници на властта. Около два милиона души починаха през този тъмен интервал от камбоджанската история.

Преди години трибуналът на Организация на обединените нации за следствие на закононарушенията, осъществени от режима на Червените кхмери, се събра на първото си обществено съвещание в Пном Пен.

Арестувани бяха Нуон Чеа, идеолог на режима на Червените кхмери, Кайнг Кхег Иев, шеф на център за изтезания, той беше арестуван през 1999 година от камбоджанските управляващи. Другите са някогашният вицепремиер Йенг Сари и неговата брачна половинка и снаха на Пол Пот Йенг Тирит.

Искат съд за Кисинджър поради военни закононарушения

Четете серията репортажи на Виолета Русенова за непознатата страна на Тайланд и Камбоджа.

Пътуването на създателя е спонсорирано от Tourism Authority of Thailand под шапката на Министерството на туризма и спорта на Тайланд.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР