За 76-а поредна вечер недоволните от управлението на държавата се

...
За 76-а поредна вечер недоволните от управлението на държавата се
Коментари Харесай

76-и ден на протест: Гост от ЕП и оперна певица от Италия се включиха в Третото въстание

За 76-а поредна вечер недоволните от ръководството на страната се събраха в центъра на София с искане за оставка на премиера и на основния прокурор.

Протестът през днешния ден минава под наименованието " Велико Народно въстание 3 ". Първото от изданията на събитието - на 2 септември, стана сцена на физически конфликти, само че втората сходна проява - на 10 септември, мина спокойно и без ескалация на напрежението.

Галерия от 76-ия ден на митинга вижте тук >>

Протестният ден стартира с няколко по-малки акции.

Първо група от 8 автомобила блокираха за няколко часа придвижването по " Дунав мост " при Русе. Наложи се екипи на полицията да контролират и пренасочват трафика по обходни направления, а влизането от румънска страна към България беше допустимо единствено за леки коли, а на водачите на камиони се наложи да изчакат повдигането на блокадата.



По време на честванията на Деня на независимостта в Пловдив протестиращ се вклини измежду формалните лица на площад " 22 септември " и стартира да държи политически речи по мегафон преди началото на възстановката по посрещането на цар Фердинанд. Двама униформени пробваха да го изведат от площада, като се стигна до напрежение сред протестиращи и служители на реда. В последна сметка мъжът беше изведен от площада, а след инспекция на документите му за идентичност, беше освободен.

В 15.30 часа пък дузина протестиращи показаха неодобрение пред посолството на Съединени американски щати в София. Те разпънаха плакати на български и британски език с претенции за събаряне на поддръжката за основния прокурор Иван Гешев.



Малко след 18 часа протестиращите блокираха бул. " Цар Освободител " при постройката на Българска народна банка и Народното събрание.

 Снимка: "Булфото "

Демонстрацията е придружавана от засилено полицейско наличие, като униформените ревизираха подробно тези, които прекосяваха загражденията, с цел да се включат в събитието.

 Снимка: Българска телеграфна агенция

Преди това чиновници на Министерство на вътрешните работи направиха обиск и на палатковия лагер на майките от самодейността " Системата ни убива ". Причина за това са откритите след екцесиите на 2 септември бомбички и други подръчни средства, които провокираха произшествия. Иззети бяха водни бои, ножица, масло за генератор и физиологичен разтвор, като на място униформените ревизираха наличието на всяка бутилка. Полицаите споделиха, че правят инспекциите за обезпечаване на сигурността на площада, а майките от своя страна обясниха, че физиологичният разтвор е за промиване на рани.



Арман Бабикян от Отровното трио разгласи, че на място са пристигнали три рейса от Варна, както и протестиращи от други градове, измежду които Перник, Русе и Ямбол.

 Снимка: "Булфото "

Думата на микрофона, ситуиран в така наречен Триъгълник на властта, взе пристигналият за събитието евродепутат от партията на " Зелените " Даниел Фройд. Той прикани призова митингите да продължат, съобщи, че би трябвало да има напън и на улицата, и в Брюксел, като добави още: " Това, което виждам тук, е доста притеснително. Систематичната корупция е сериозен проблем в цяла Европа. Ако желаеме да запазим Европейски Съюз обединен, би трябвало да се борим против това. "

 Евродепутатът от
Евродепутатът от "Зелените " Даниел Фройнд
Снимка: "Булфото "

Международното наличие бе допълнено от оперна певица от Италия на име Джорджия. Тя изпя химна на България, след което посочи, че го е научила за една нощ и приключи с " Обичам България и българския народ ".
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР