Напускащият поста президент на Каталуния Пере Арагонес каза в понеделник,

...
Напускащият поста президент на Каталуния Пере Арагонес каза в понеделник,
Коментари Харесай

Президентът на Каталуния се оттегля от политиката след загубата на партията му

Напускащият поста президент на Каталуния Пере Арагонес сподели в понеделник, че ще се откаже от политиката след пагубното показване на неговата сепаратистка партия на изборите в района, което позволи на испанските социалисти да нанесат исторически удар на придвижването за самостоятелност, предава Ройтерс.

Умерената партия Републиканска партия на Каталуния (ERC) на Пере Арагонес остава най-голямата вяра за социалистите,, само че не съумяха да реализират болшинство, да образуват държавно управление в проспериращия североизточен район.

Арагонес, който управлява Каталуния от три години, сподели, че партията му няма да поддържа социалистите, като им препоръча вместо това да се извърнат твърдолинейната сепаратистка партия Junts.

" ERC ще остане в съпротива, където жителите ни сложиха ", сподели той пред кореспонденти.

Социалистите, водени на локално равнище от Салвадор Ила, спечелиха 42 места в 135-местната камара на Каталуния с повече от 99% от преброените гласове, до момента в който техният нормален съдружен сътрудник, крайнолевият Сумар, завоюва шест. Junts получи 35 места, а ERC - 20.

За да спечелят право за сформиране на държавно управление, партиите би трябвало да имат 68 места на първия тур и нормално болшинство на втория.

Висш представител на социалистите Нурия Парлон сподели пред кореспонденти, че техният желан вид е ляво съглашение с ERC и Sumar, с държавно управление на малцинството, подкрепено от други партии като опция.

Регионалният избор също дава отражение върху стабилността на националното държавно управление.

ERC донесе интервал на усмиряване на напрежението с централното държавно управление на Испания, ръководено от социалистите, след бурните години, когато Каталуния организира противозаконен референдум за самостоятелност през 2017 година и за малко разгласи самостоятелност, предизвиквайки конституционна рецесия.

, наказани за устрема към самостоятелност, и предложи спорна прошка на други, които към момента са преследвани. ERC на собствен ред поддържа държавното управление на малцинството на Санчес на национално равнище.

Плодовете на този по-помирителен метод бяха отразени в положителния резултат за социалистите в неделя вечерта, до момента в който ERC загуби забележителна поддръжка.

Сега тя би трябвало да реши дали да остане твърда в отхвърлянето на предложенията на социалистите за поддръжка, евентуално предизвиквайки нови избори.

По-твърдолинейната сепаратистка партия Junts също поддържа социалистическото национално държавно управление на малцинството.

Но техният водач Карлес Пучдемон сподели пред кореспонденти в понеделник, че няма да поддържа образуването на районно социалистическо държавно управление и в случай че социалистите вместо това се извърнат към консервативната Народна партия, Junts също ще отдръпна поддръжката си за национално държавно управление.
 Върховният съд на Испания желае разпит на Пучдемон
Върховният съд на Испания желае разпит на Пучдемон

Сепаратисткият водач обмисля своето завръщане в Испания
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР