Южнокорейската разузнавателна служба обвини Северна Корея, че планира терористични атаки

...
Южнокорейската разузнавателна служба обвини Северна Корея, че планира терористични атаки
Коментари Харесай

Сеул обвини Пхенян, че планира нападения срещу посолствата му

Южнокорейската разследваща работа упрекна Северна Корея, че възнамерява " терористични " офанзиви против южнокорейски посолства и емигранти, съобщи Агенция Франс Прес.

Сеул увеличи равнището на паника за дипломатическите си представителства в пет страни в следствие от тези опасения.
Националната разследваща работа (НРС) съобщи, че е " разкрила многочислени признаци, че Северна Корея приготвя терористични офанзиви против чиновници на нашите посолства или жители в няколко страни ", като уточни Китай, Югоизточна Азия и Близкия изток.

" Северна Корея е изпратила сътрудници в тези страни, с цел да засилят наблюдението на южнокорейските посолства, а също по този начин се занимава със характерни действия, като да вземем за пример търсене на южнокорейски жители, които могат да станат евентуални терористични цели ", добави Национална разузнавателна служба в изказване.

Южнокорейското министерство на външните работи заяви, че е повишило равнището на антитерористична паника за посолствата си в Камбоджа, Лаос и Виетнам, както и за консулствата си в Шънян, в североизточен Китай, и Владивосток, в съветския Далечен изток. Пхенян също има дипломатически представителства на тези пет места.

Според Национална разузнавателна служба тези закани наподобява са свързани с вълната от бягства на севернокорейски емигранти, блокирани в чужбина по време на пандемията от коронавирус, които употребяват всички средства, с цел да избегнат завръщането си, откакто Пхенян още веднъж отвори границите си.

Бягството е тежко закононарушение в Северна Корея и тези, които се пробват да го създадат, са подложени на строги санкции, както и фамилиите им вкъщи. Дори хора, които имат непряка връзка с дезертиралото лице, могат да бъдат осъдени.

Национална разузнавателна служба съобщи, че подозира севернокорейски дипломати в изпращане на подправени отчети до Пхенян, обвинявайки Южна Корея, че подстрекава тези хора да изоставен страната, с цел да избегнат косвена отговорност и наказване. Резултатът е, че севернокорейският режим може да " приготвя репресии " против южнокорейски дипломати, счита той.

По данни на южнокорейското министерство на обединяването предходната година в Южна Корея са пристигнали общо 196 севернокорейци, което е най-големият брой от 2017 година насам. Около 10 от тях са принадлежали към елита на страната, като да вземем за пример дипломати и техните фамилии.
Севернокорейският водач Ким Чен Ун наскоро разгласи Южна Корея за " основен зложелател " на страната си, с който всяка вероятност за обединяване е безсмислена.
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР