Югозападният университет в Благоевград влезе в пореден скандал - след

...
Югозападният университет в Благоевград влезе в пореден скандал - след
Коментари Харесай

Фалшиви оценки в Югозападния университет: Бивш преподавател сигнализира МОН

Югозападният университет в Благоевград влезе в следващ скандал - откакто ректорът му проф. Борислав Юруков бе упрекнат от КПКОНПИ в спор на ползи през 2021 година, поради което той трябваше да върне на страната 142 хиляди лева, в този момент висшето учебно заведение е упрекнато във подправяне на оценки на дипломирани студенти, предава " Сега ".

Сигналът за неправилната процедура е подаден в МОН през ноември т.г. от към този момент някогашен учител от ЮЗУ доцент Стефан Дечев, който сега работи в Нов Български Университет. Доц. Дечев е разгласил сигнала във фейсбук страницата си през вчерашния ден, отбелязвайки, че става дума за раздадени дипломи за висше обучение на студенти при нанесени оценки от негово име за непроведени в никакъв случай изпити с подправяне на подписа му.

В сигнала си доцент Дечев показва, че корупционните практики са ставали в Правно-историческия факултет на ЮЗУ по време на управлението на декана доцент доктор Николай Марин и зам.-декана доцент доктор Валентин Китанов. За доказателство ползва и 26 фотоси на основната книга, в която има оценки на студенти, подписани от различен, без той да е провел съответните изпити.

" Оценката по водената от мен дисциплинираност „ Въведение в историята на историографията “ е подписана от различен в основната книга, без извършен от мен изпит на студентката ", показва той за дадена студентка, на която е посочен факултетният номер. " Оценката по водената от мен дисциплинираност „ Български шовинизъм “ е подписана от различен в основната книга, без да съм провел изпит. Дипломата за висше обучение, както е видно от основната книга, е към този момент получена ", продължава той за нея. Общо съответните случаи, разказани от него, са 8. За различен случай той споделя, че няма нито една водена от него дисциплинираност по образователен проект, която да е нанесена в основната книга, като всички оценки, нанесени в основната книга, са съмнителни и наподобяват като подписани от един човек.

" Съдейки по подписите на сътрудниците ми преподаватели, всички тези съмнителни и неавтентични подписи, за които стана дума нагоре, наподобяват в най-голяма степен подписа на тогава заместника на доцент доктор Николай Марин в Правно-историческия факултет, а точно зам.-декана на Правно-историческия факултет и началник на катедра „ История “ доцент доктор Валентин Китанов. Това е изключително видно при сравняване на съмнителните и неавтентични подписи, за които се приказва нагоре в сигнала ми, с тези положени след оценки по дисциплините „ Българско Възраждане “ и „ История на българския народ XV-XVII в. “, които са четени от заместник-декана на ПИФ ", показва Дечев.

Освен въпросните случаи той оповестява и за други, в които положените подписи са също съмнителни и не дават отговор на истинските и достоверните подписи на сътрудниците преподаватели, титуляри в съответните образователни дисциплини. " За сметка на това учудващо наподобяват като почерк на тези сякаш „ мои “ подписи, които аз различавам като съмнителни и неавтентични. Несигнализирането от страна на сътрудниците от предходното ми работно място се дължи на атмосферата основана в Правно-историческия факултет (ПИФ) под управлението на декана доцент доктор Николай Марин, самозабравил се теоретичен началник на скандалния някогашен основен прокурор Иван Гешев, както и от зам.-декана на ПИФ и началник на катедра „ История “ доцент доктор Валентин Китанов - атмосфера на боязън и съучастничество в противозаконни практики или в прикриването им. И в действителност, всякакво служебно израстване е обвързвано със съучастничество в или замълчаване за сходни практики. Това го потвърждава и „ сполучливата “ на пръв взор академична кариера на двамата господа ", споделя той в сигнала си до МОН.

Доц. Дечев показва още, че за проблеми във висшето обучение у нас се приказва от години, само че посочените от него нарушавания на Закона за висшето обучение и редица други закони съгласно него се отличават с особена надменност. Затова той приканва за инспекция на място.



Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР