Явно сме достигнали до етап, в който можем много по-свободно

...
Явно сме достигнали до етап, в който можем много по-свободно
Коментари Харесай

Румен Радев: Проблемите в енергетиката са решени със стратегически ходове напред

Явно сме достигнали до стадий, в който можем доста по-свободно да приказваме за нашето бъдеще – за нашето зелено бъдеще. Само в месеци обратно беше доста мъчно да приказваме за бъдещето, тъй като се борихме за всеки ден от сегашното. Българската енергетика при започване на август предходната година изглеждаше по този начин: без доставки за газ, без контракти, без проведени търгове, без слотове, без интерконектор, без диверсификация на нуклеарното гориво. Това сподели президентът Румен Радев на конференцията " Енергия за зелено бъдеще ".

„ Борбата беше освен България, само че и доста европейски страни, бяха в тежка енергийна рецесия. Само 7 месеца по-късно, през днешния ден можем да създадем разликата – къде остана енергийната рецесия. Имаме дълготрайни контракти за полутечен газ, имаме работещ интерконектор с Гърция за газ от Азербайджан на цени, контрактувани преди деселетие. Имаме съглашение с Гърция за достъп до терминалите за полутечен газ “, съобщи Румен Радев.

" Проблемите в енергетиката са решени със стратегически ходове напред ", уточни Радев и посочи, че това база за надграждане за зелено бъдеще.

По думите му преди години се е говорило от заран до вечер за България като " газов хъб ", само че само с съветски газ и нищо повече. Според президента в този момент страната ни наподобява доста повече на същински газов хъб.

" През България минава освен съветски газ, само че през България постъпва газ от Азербейджан, полутечен газ от седем терминали ", уточни Радев.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР