Япония започна да изпуска обработена радиоактивна вода от разрушената атомна

...
Япония започна да изпуска обработена радиоактивна вода от разрушената атомна
Коментари Харесай

Япония започва изпускане на пречистена радиоактивна вода от Фукушима

Япония стартира да изпуска обработена радиоактивна вода от разрушената атомна електроцентрала Фукушима, макар продължаващите разногласия по отношение на продължаващия десетилетия проект за изхвърляне, оповестява Ал Джезира

Помпите за транспорт на морска вода започнаха изпускането в Тихия океан малко след 13:00 локално време (04:00 GMT), като операторът на централата Tokyo Electric Power Company (Tepco) разгласи по-рано, че времето и морските условия са подобаващи.

„ Сега клапаните наоколо до транспортните помпи за морска вода се отварят “, сподели чиновник на TEPCO посредством видео връзка от уеб страницата, предаван в централата на компанията в Токио.

Повече от един милион метрични тона пречистена вода, употребена за изстудяване на разрушените реактори след цунамито през 2011 година, сега се съхранява в към 1000 резервоара към площадката и нейното премахване е основна част от извеждането от употреба на към момента извънредно рисковото оборудване.

Очаква се целият развой на изхвърляне да отнеме до 40 години.
Наблюдатели от Международната организация за атомна сила (МААЕ), която поддържа проекта, ще бъдат на място за изхвърлянето и ще бъдат взети проби от вода и риба.

Япония твърди, че всички радиоактивни детайли са били филтрирани като се изключи трития, който мъчно се отстранява от водата. Водородният изотоп също се изхвърля – на по-високи равнища – от работещи атомни електроцентрали, в това число в Китай и Франция.

Дружеството ще извърши четири пускания на пречистена вода до март 2024 година, като всякога ще бъдат пуснати по 7800 куб. м вода. Очаква се изписването, което преди малко стартира, да отнеме към 17 дни.

Тази вода ще съдържа към 190 бекерела тритий на литър, под ограничаването за питейна вода на Световната здравна организация от 10 000 бекерела на литър, съгласно Tepco. Бекерелът е мярка за радиоактивност.

„ Изключително егоистично “

Планът провокира продължаващи несъгласия, макар настояването на Япония, че процесът е безвреден и поддръжката на МААЕ, нуклеарния контролен орган на Организация на обединените нации, който утвърди предлагането през юли, заявявайки, че въздействието върху здравето и околната среда ще бъде „ нищожно “.

Малко след началото на освобождението Китай, който подаде публична тъжба против проекта, още веднъж упрекна Япония, че е „ извънредно егоистична “.

„ Океанът е обща благосъстоятелност на цялото човечество и насилственото започване на изхвърлянето на нуклеарните отпадъчни води от Фукушима в океана е извънредно себелюбив и безконтролен акт, който подценява интернационалните публични ползи “, се споделя в изказване на китайското министерство на външните работи.

По-рано Китай и териториите на Макао и Хонконг не разрешиха вноса на японски морски блага от региона на Фукушима и Токио и ускориха радиационния мониторинг. Главният изпълнителен шеф на Хонконг Джон Лий в сряда назова освобождението от отговорност „ безконтролно “.

Южна Корея също е внимателна на фона на публичната угриженост, макар че държавна оценка не открива проблеми с научните и механически аспекти на освобождението.

Той забрани вноса на риба и хранителни артикули от Фукушима и сподели, че ще остане в действие, до момента в който публичното безпокойствие не намалее.

В сряда вечерта главната опозиционна партия в Южна Корея организира бдение със свещи против уволнението, а митингите продължиха в Сеул в четвъртък.

Агенция Ройтерс заяви, че минимум 14 души са били арестувани в столицата, откакто са влезнали в постройката на японското посолство. Групата, формирана най-вече от младежи, стигна до осмия етаж, където се намираше посолството, и закачи транспаранти, осъждащи освобождението.

„ Морето не е кофата за отпадък на Япония “, гласеше един от банерите. „ Веднага спрете да изпускате нечиста вода. “

АЕЦ „ Фукушима Дайичи “ беше опустошена през март 2011 година, откакто беше залята от цунами, провокирано от земетресение с магнитуд 9,0, което умъртви близо 20 000 души в североизточна Япония.

Това беше най-тежката нуклеарна злополука в света след Чернобил през 1986 г.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР