Япония, в партньорство със САЩ, цели да усвои най-модерните технологии

...
Коментари Харесай

Япония заделя $2,4 млрд. за разработка на 2-нм технология


Япония, в партньорство със Съединени американски щати, цели да усвои най-модерните технологии за чипове
(снимка: CC0 Public Domain)

Японското държавно управление възнамерява инвестиция от 2,4 милиарда $ за финансиране на проучвателен център, който ще помогне за създаване на 2-нанометрова технология за произвеждане на чипове. Това е единствено част от по-мащабна стратегия за субсидиране на развиването на перспективни промишлености в страната.

В момента японските компании разчитат на партньорства с Тайван и Съединени американски щати, с цел да си обезпечат водещи позиции в литографските технологии за произвеждане на чипове. Постигането на задачите ще бъде улеснено от проучвателен център, който ще се посвети на литографията до 2 нанометра.

Властите на страната са подготвени да отделят до 2,4 милиарда $ за създаване на центъра, заяви Nikkei Asian Review. Очаква се центърът да проработи до края на годината с присъединяване на японски и американски експерти.

Литографският R&D център ще предизвиква японските компании да възприемат 2-нм технология за произвеждане на полупроводници до втората половина на десетилетието. Разходите за създаване на центъра в размер на 2,38 милиарда $ са включени в японския бюджет за настоящата фискална година, която завършва през март на идната календарна година.
още по темата
В допълнение, държавното управление възнамерява да вложи още 3,06 милиарда $ в построяването на предприятия, способни да започват производството на съвременни чипове в Япония, както и 2,5 милиарда $ за обезпечаване на доставката на материали, нужни за активността на тези предприятия.

Що се отнася до взаимния проучвателен център, по-късно този месец ще станат ясни имената на японските компании, които ще вземат участие. Те ще си партнират с университетски институции от Япония, Съединени американски щати и Европа. Смята се, че от американска страна ще се включи IBM с софтуерна поддръжка.

През настоящата фискална година ще отдели общо към $7,2 милиарда за развиване на произвеждане на усъвършенствани чипове. Допълнителни $2,5 милиарда ще бъдат изразходвани за обезпечаване на производството с нужните материали, в това число силициев карбид и силициеви пластини.

Японските управляващи виждат отслабването на националната валута като спомагателна опция за привличане на вложения в производството на полупроводници. Развитието на профилирани предприятия и построяването на нови ще подтиква националната стопанска система и растежа на благосъстоянието на жителите на страната, счита държавното управление.

Общо японските управляващи ще отделят над $20 милиарда за субсидиране на развиването на перспективни промишлености. Една трета от тази сума ще бъде употребена за диверсификация на източниците на доставка на материали за производството на тягови акумулатори и електродвигатели. Още толкоз се плануват за развиване на производството на акумулатори и роботи.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР