Януарската инфлация в еврозоната достигна поредния си рекорд от 5.1%

...
Януарската инфлация в еврозоната достигна поредния си рекорд от 5.1%
Коментари Харесай

Рано е да отписваме възхода на долара

Януарската инфлация в еврозоната доближи следващия си връх от 5.1% годишно - надалеч над целевите 2% годишно на Европейската централна банка, затвърждавайки възхода си. Освен че надмина предстоящите от централните банкери стойности, тя усили натиска за по-стриктна парична политика.  

Реалността влезе в конфликт с предвижданията на интервюирани от организация " Ройтерс " икономисти, които предвидиха инфлационен спад при започване на тази година и междинна годишна инфлация от 4.4% през януари. 

В съпоставяне с декември 2021-а потребителските цени са се повишили с 0.3%, което демонстрира, че в 19-те страни от еврозоната, (към която България заявява, че желае да се причисли през 2024 г.), продължава да се натрупва инфлационен напън. Енергийните разноски са скочили с рекордните 28.6% по отношение на януари 2021-а, а растежът при необработените храни се е ускорил до 5.2 %. 

Тези резултати предизвикаха залозите на вложителите, че високата инфлация ще принуди ЕЦБ да направи  повече от едно покачване на лихвите през тази година. Което е съществено предизвикателство пред нееднократните уверения на банкерите, че няма да вършат лихвени промени през 2022-а.

Инфлацията наля

" Масло в мотора на еврото "

и паричните пазари вкараха през седмицата в цените си упованията за стягане на паричната политика на ЕЦБ. Сред тях са и упованията за нарастване на лихвата по депозитите с 25 базови пункта - до минус 0.25% (от сегашните минус 0.5%). Това навежда на мисълта, че търговците плануват най-малко две лихвени покачвания с минимум по 0.1 % всяко. Те залагат на 90% късмет за лихвен растеж от 0.25% до октомври и 100% възможност той да се случи до декември. Анализаторите чакат също ЕЦБ да понижи скоростта, с която купува облигации след като в края на март изтегли изключителната си пандемична стратегия PEPP и да усили размера на по-стария си проект за придобиване на активи APP.

Промяната в настройките на паричните пазари се случва малко преди управителният съвет на ЕЦБ да организира формалното си заседание за паричната политика на 3 февруари. И няколко дни откакто паричният комитет на Федералния запас разгласи безапелационна война на инфлацията. Което ускори спекулациите, че ЕЦБ ще бъде принудена да последва образеца на отвъдокеанския си сътрудник. Дотогава пазарите бяха отчели в цените на лихвените принадлежности доста по-скромно нарастване - до минус 0.4%, до края на годината.  

Нарастващата убеденост на търговците, че лихвите в еврозоната ще бъдат нараснали за първи път от 2011-а, се демонстрира макар безапелационното опълчване на банковия ръководител Кристин Лагард на сходни апели. Дамата към този момент съобщи, че има 

" безапелационни аргументи да не работи толкоз бързо или безмилостно "  

както Федералния запас - мнение, което пазарите явно оспорват. 

Очакванията за лихвен растеж провокира продажби на държавни дългови бумаги на страните от еврозоната и тласна доходността на базовите за блока на еврото немски десетгодишни облигации над нулата. На 1 февруари тя се изкачи до 0.041% - най-високата й стойност от май 2019-а, а в следобедната търговия на идващия ден се увеличи още малко - до 0.05 %. Възвръщаемостта на двегодишните немски ДЦК, които са най-силно чувствителни към лихвените упования, скочи внезапно в сравенние с предходната седмица - до минус 0.48 %. Тази котировка е най-високата за последните шест години и за първи път е над лихвата по депозитите от минус 0.5 %. Доходността на десетгодишния италиански дълг пък скочи до най-високите за последните 18 месеца 1.43 %.  

Публикуваните през седмицата фундаментални стопански индикатори за еврозоната също са оптимистични и са в поддръжка на еврото.

Безработицата в общността е паднала до 7% 

през декември 2021-а - най-ниското й ниво, откогато през 1998-а стартира да се събира статистическа информация, демонстрират оповестените на 1 февруари данни на Евростат. Това е тест за силата на икономическото възстонавяване и за успеваемостта на схемите за почасов работен ден, употребявани за опазване на работните места по време на противопандемичните карантини. 

Шефът на немския синдикат IG Metal към този момент разгласи през предходната седмица, че по-високите действителни заплати ще са основната цел на синдиката при идните пазарлъци с държавното управление за възнаграждението на работещите в секторите на стоманодобива, производството на желязо, металообработването и електрозахранването. 

Производствената интензивност в еврорегиона се е ускорила през януари, въпреки че подобрението не е отмерено разпределено в страните от блока и заводите не престават да са под мощен инфлационен напън. 

Индексът, отчитащ продукта на производствения бранш, се е изкачил до 58.7 пункта - най-високата стойност за последните пет месеца, само че малко под първичната оценка от 59 точки. Все отново, той е над 50 пункта - разграничителната линия сред напредък и спад. Проблемът е неравномерният индустриален напредък: той е изключително мощен в Германия, Нидерландия и Австрия и е в контрастност със спада в Италия, Испания и Гърция и с съвсем нулевата смяна във Франция. 

Щатският $ подви опашка, 

а  доларовият показател, който следи придвижването на курса му към шест съществени валутни съперници, се върна под 96 пункта. 

Това се случи, защото борсовите показатели стъпиха на по-твърда почва след интензивните януарски продажби, провокирани от бягството на инвеститорите към избавителните валутни убежища и активи. Това допуска подобряващи се рискови настройки, които ще тласнат търговците от по-сигурните към по-рисковите активи. 

Засега обаче не може да се твърди изрично, че възходът на американските пари е завършил , тъй като слабостта им може да има и по-просто пояснение - закриване на позиции и осъществяване на извоюваното. 

Анализатори на " Джей Пи Моргън Чейз " предвиждат, че доларът може да продължи да нараства до първото лихвено нарастване на Федералния запас. Защото историята демонстрира, че американската валута доближава върховите си котировки към един-два месеца след намесата на щатските центрани банкери. Те предлагат да се купуват долари против паричните единици с по-ниска рентабилност като евро и йена и са уверени, че ще има тест на " най-малко " 1.10 щ. $ за едно евро. 
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР