Яне Петков от Сандански, познат извън пределите на България като

...
Яне Петков от Сандански, познат извън пределите на България като
Коментари Харесай

Човекът Амфибия от Сандански тренира за нов рекорд

Яне Петков от Сандански, прочут отвън рамките на България като Човека Амфибия възобнови подготовката си, с цел да усъвършенства следващия си любопитен международен връх. През 2019 година изкълчване на единия му крайник и последвалата коронавирус пандемия му попречиха да извърши обещанието си – да влезе под вода в морето, закопчан с белезници и натикан в чувал с тежести към кръста. После да се освободи от  белезниците без ключ, развърже чувала и да излезе на повърхността. Временно закъснение оказа и изгубването на сака му с чувала, тежестите и белезниците: " Не знам дали съм ги не запомнил някъде, а пък може и някой мой обожател да ги е взел за спомен, без да ми каже. Вече съм набавил нови! “

Кондиция

През август Яне Амфибията ще навърши 69 години. Той съобщи пред " Телеграф “, че е в кондиция и тренира всеки ден в басейна на комплекс " Комитите “ край село Чучулигово, Петричко, убеден в идния триумф. Той продължава да работи като избавител в комплекса. Наскоро неуморимият санданчанин се завърнал от интернационален шампионат по плуване за ветерани в гръцкия град Кавала. Близо 70-годишната му възраст не е била спънка да завоюва два златни и един сребърен орден в три от дисциплините.   

Колоритният Яне планува да се потопи в морска вода през месец септември.  Предстои да се посочи дали в Бяло или Черно море ще направи шоуто, окован с белезници и вързан в чувал с тежести към тялото си. На един мирис той би трябвало да се освободи от белезниците и излезе от чувала. Сигурен е, че кметът на Петрич Димитър Бръчков ще му окаже още веднъж подпомагане в начинанието.

През 2018 година година Яне Амфибията впечатли даже някогашния американски президент Доналд Тръмп. След предизвикването в Охридското езеро Тръмп прочел в организация Ройтерс по какъв начин с белезници на ръцете и в чувал без тежести Яне преплувал под вода вдишвайки от време на време въздух рекордните 3380 м. възкликнал: " Браво, Яне! “

" Журналистът от Ройтерс, който ми направи изявлението, пратил публикацията в Белия дом. Американският президент си има екипи по стопански въпроси, по спортни и по този начин нататък. Като са видели там, че с белезници, вързан в чувал съм подобрил върха на индиеца, направило им огромно усещане и са го дали на Тръмп да го види. Той също бил сюрпризиран и написал в уеб страницата на Белия дом: " Браво, Яне! ". Президентското " Браво " от Доналд Тръмп остава като едно от най-ценните достижения на Яне Петков.

" За да съумява, човек би трябвало да има ясна цел - позитивна сила, ориентирана решително в вярната посока. Трябва да има вяра в триумфа. И да има неизменност. Ако няма, в случай че не има вяра, в случай че няма позитивна сила, а го прави с гняв и злоба, няма по какъв начин да успее. Злобата, завистта, яростта лишава от дарбата, блокира капацитета на индивида и той не може да се развива по този начин бързо, както някой различен, който е зареден с позитивна сила ", разкрива философията на триумфа Яне.

От дете той обичал да плува под вода, да се трансформира в амфибия, откъдето му пристигнало и прозвището. Успешните му опити като че ли не звучат действително, тъй като в тях прекомерно смело той играе рисков танц с огромния риск.

За върха си в Охридското езеро той е провокиран от индиеца Топал Ферди, който в Индийския океан е преплувал с белезници на ръцете и краката 3 км и 71 м: " Видя ми се доста елементарно всичко това и взех решение с изключение на с белезници, да плавам и вързан в чувал, което е доста по-сложно, а в Охридското езеро е студена водата. Бях с невисок хемоглобин, докторът в Охрид не желаеше да подпише документа, с цел да подобря върха, и споделя на шефа на Червения кръст: " Той няма никакви шансове ". Смятал е, че след 15 минути няма да имам сили да плавам. После докторът пристигна, персонално ме отвърза от чувала и ме поздрави, прегърна ме и сподели, че това е знамение “, спомня си Яне. Организаторите от Охрид изпратили всички видеодоказателства и GPS записите в централата на Гинес. Оттам дали отговор, че това е безспорен международен връх и няма да бъде усъвършенстван скоро. Но Гинес не насърчава и не класира върхове, които действително заплашват живота на хората.

Яне Амфибията е единственият съумял да преплува под вода през зимните месеци река Дунав, вързан в чувал и със закопчани белезници на ръцете. Плувал е над 2 км.  

За идното си начинание Яне добави: " Слагат  ми белезниците, авансово ще ме ревизират за ключ. След като ми сложат белезниците, ще имам тежести към кръста и с тежестите ще бъда комплициран в чувала. Ще се вдигне ципът на чувала и ще бъда вързан с ремъци през ръцете и краката. Тренирам го към този момент - за към 3 минути се избавям от белезниците без ключ,  откопчавам ципа на чувала и изплувам на повърхността. Ако нещо стане с белезниците или с ципа на чувала, може и 4 минути да стане, може и 5, само че ще опитам най-много за 3 минути да се освободя. Неуспех, това е непозната дума за мене - суматоха при мен в никакъв случай няма. Няколко пъти съм си виждал гибелта в очите, само че в никакъв случай не ме е обхващала суматоха. "

Яне Амфибията се отличава и с друго забавно занятие, с което е прочут в Сандански и Петрички регион. Той композира музиката и е написал текста на много авторски песни, а аранжиментът и осъществяването са дело на неговия другар Илия Тасев. Двамата имат намерение да издадат албум, само че за това свое ново премеждие Яне Амфибията даде обещание да опише в детайли в различен диалог. Яне Петков има наследник Митко, който от години дружно със фамилията си живее в Италия. Внукът му Радослав неотдавна навърши 17 години и обича да плува като дядо си.
Източник: blagoevgrad24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР