Новородено бебе на 22 дни с коклюш и тежки усложнения

...
Новородено бебе на 22 дни с коклюш и тежки усложнения
Коментари Харесай

Пеленаче на 22 дни с коклюш беше спасено от лекарите в столична болница

Новородено бебе на 22 дни с коклюш и тежки затруднения от болестта беше избавено след денонощна битка за живота му и триседмично лекуване в Отделението по неонатология на УМБАЛ Токуда.

Навременното диагностициране и високоспециализираните действия, подхванати от медицинските експерти, оказват решаващо значение за справяне с инфекцията и настъпилите затруднения.

Новороденото бебе постъпва в интензивното неонатологично поделение с хрема, кашлица, температура и учестена сърдечна активност. Направената рентгенография открива данни за лобарна пневмония с възпалителна интензивност.

Поради негативна серология за нормалните инфекции на бебето е изработен PCR тест за коклюш, който се позитивира. Неонатолозите навреме стартират ориентирано лекуване за коклюшната зараза. Налага се включване на спомагателни антибиотици и лекарства поради повишаваща се по време на престоя възпалителна интензивност и извънредно повишени стойности на левкоцитите до левкемоидна реакция.

Детето има нужда от подкрепяне на дишането и кислородотерапия. Въпреки интензивното лекуване то развива полиорганна непълнота, засягаща белия дроб и функционалността на сърцето.

" След триседмично лекуване, в границите на което успяхме да овладеем дихателната и сърдечната непълнота, както и възпалителната интензивност, детето беше изписано в домашни условия с инхалаторно лекуване и рекомендации за следващо следене ", уточни доктор Радка Масларска, шеф на Отделението по неонатология.

Предвид извънредно тежкото протичане на болестта при бебетата тя посъветва бременните дами да се ваксинират против коклюш сред 27 и 36 гестационна седмица. Целта е да се реализира отбрана на новородените посредством пасивно добит от майката имунитет досега на приемане на първа доза ацелуларна коклюшна ваксина от бебето, която към този момент ще стартира от шестата седмица от раждането му.

Д-р Масларска предложи ограничение на контактите на новородените с външни лица и огромен кръг от хора, както и имунизация на възрастните в непосредствен контакт с тях.

Също по този начин при пораждане на признаци родителите незабавно да потърсят лекарска помощ и да не изчакват, тъй като изчаквателното държание може да бъде съдбовно.

Отделението по неонатология в УМБАЛ Токуда има най-високото трето равнище на подготвеност. Възможностите за бърза и сложна диагностика, квалификацията на екипа и високотехнологичното лекуване разрешават денонощен банкет на тежко заболели, недоносени и рискови бебета от цялата страна.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР