Яна Касова На стадиона най-атрактивен е спринтът. Всеки разбира от спринт.

...
Яна Касова
На стадиона най-атрактивен е спринтът. Всеки разбира от спринт.
Коментари Харесай

Трудният живот на новия най-бърз мъж в света

Яна Касова

На стадиона най-атрактивен е спринтът. Всеки схваща от спринт. Но най-най-бързите – тези, които печелят надпреварите при мъжете на 100 м, са постоянно във фокуса на всяко атлетическо съревнование. Е, и 19-ото международно състезание по лека атлетика в Будапеща (Унг) даде на спорта нова звезда – Ноа Лайлс (САЩ). Въпреки че американецът дойде в унгарската столица като повторен първенец на планетата на 200 м, неговият сексапил се разкри в цялостен искра в този момент. Лайлс завоюва златните медали и на 100 м, и на 200 м, а го чака и още една дисциплинираност, в която американците постоянно са измежду любимците – щафетата 4х100 м.

Феновете на атлетиката към този момент стартират да съпоставят 26-годишният Лайлс с легендата Юсейн Болт (Ям) освен по триумфи, само че и по харизма. Той даже към този момент разгласи, че има желание да нападна върховете на ямаеца. Американецът стана приветлив на спортните почитатели и по тази причина, че намерено приказва за проблемите си. Дори пусна камерите в живота си и напълно скоро ще излезе документален филм за Лайлс, сниман за Netflix.

Нощи в болничното заведение

А зад мощните рамене на Ноа има в действителност доста преодолени проблеми. Разрешава ги един човек. Във всяко свое изявление спринтьорът не пропуща да благодари на своята майка Кийша.

„ Тя идваше и лягаше до мен в леглото ми, когато се давех в кашлица като малко дете. Имаше дни, в които чувах единствено това – кашлица, споделя за детството си Ноа. – Мама идваше при мен и оставаше дълго, тъй като от време на време не можех да дремя по цяла нощ. Спомням си, че още от 4-годишен постоянно отивах в болница, тъй като не можех да вдишвам. ”

От 3-4-годишен до към седемгодишна възраст бъдещата атлетическа звезда страда от съществени астматични пристъпи, като е в болничното заведение съвсем всяка трета нощ. Пристъпи на кашлица, непрекъснати заболявания поради отслабената имунна система – това е детството на малчугана роден във Флорида, само че израснал във Вирджиния. Проблемите с респираторното заболяване постанова Ноа да не посещава учебно заведение, а да бъде обучаван у дома в ранните си години. След тонзилектомия (отстраняване на сливиците), смяна в диетата и мощната поддръжка на майка си, Лайлс съумява да влезе в час със съучениците си. Но там го чака още едно предизвикателство за превъзмогване.

„ Във втори клас ми сложиха диагноза синдром на недостиг на вниманието и дислексия. Това ме отчужди от останалите ми съученици, споделя Ноа. - Беше доста по-трудно да мина през стандартизирани проби и даже елементарни неща като проби за правопис. Знам, че доста хора не помнят за тях. Но тестванията по правопис бяха може би най-лошите дни в живота ми. ”



Майчицата намира лек по какъв начин да се оправи и с този психически проблем. Тя насочва вниманието му към рисуването, което се оказва, че се отдава на малчугана.

„ Забелязах, че постоянно, когато рисуваше нещо, това го успокояваше “, сподели Кийша.

Днес Лоа прави оценка жертвите, които майка му е направила за него. Родителите му се развеждат и Кийша стартира да се грижи сама за трите с деца.

„ Няколко пъти ни спираха електричеството, вечерите ни не бяха доста разнородни, постоянно се хранехме с остатъците от предното ястие. Мама се трудеше старателно за нас ”, спомня си за нелекото детство Лайлс.

Спортната звезда написа прочувствено изказване за майка си за списанието Spikes към уеб страницата на Световната атлетика. „ Всичко това в действителност ми дава силата да знам, че няма никой по-силен от майка ми и желая един ден да бъда като теб. Начинът, по който ни отгледа, ме прави безумно благополучен да имам майка като теб. “

Депресията

Нова драма връхлита към този момент порасналият Ноа. В разгара на пандемията от Covid-19 Лайлс изуми света, като показа в обществените мрежи, че се бори с меланхолия. През август 2020 година той призна, че приема антидепресанти. Депресията се разразила у Лайлс, тогава към този момент международен първенец на 200 м, в резултат на напрежението от комбинацията на пандемията и убийството на Джордж Флойд, което провокира придвижването Black Lives Matter.

„ Просто желаех да разчупя стигмата, че „ хората не би трябвало да одобряват медикаменти “ или „ медикаментите са неприятна концепция, те са за хора, които са луди “, съобщи той по време на Олимпийските игри в Токио, които се организираха с година забавяне – през 2021 година

Лайлс сподели, че е стигнал дотам на меланхолия, че даже и да му споделят, че е най-великият, това по никакъв метод не повдигало настроението му.

„ Буквално е „ за какво ми казваш това нещо? Не ме интересува това, сподели тогава той. - Така че да имаш достижения, когато си в депресирано положение, е безсмислено. Всичко наподобява безсмислено. “

В Токио американският спринтьор дойде преборил депресията и като любимец за купата на 200 м, само че приключи трети. Лайлс е шоумен и неналичието на аудитория на засегнатите от Covid-19 Олимпийски игри била причина за слабото му показване във финала.

„ Не мисля, че разбирате какъв брой безжизнено беше в Токио да няма аудитория. Беше мъртва тишина “, споделя Ноа.

Година по-късно обаче той още веднъж е международен първенец на 200 м.



Спортът в живота

А по какъв начин стига до стадиона? Лайлс първо тренира гимнастика, а когато е на 12 поема по стъпките на родителите си Кийша и Кевин, които също били спортисти.

„ Бях унизен като дете. Не мислех, че съм прелъстителен. Нямах доста огромно самочувствие, споделя Лайлс. - Но когато започнах да упражнявам, започнаха триумфите на пистата. Когато знаех, че съм в действителност добър в нещо, увереността ми стартира да се построява. “

А през днешния ден е толкоз убеден, че гледа към международните върхове на 100 м и 200 м, които се държат от Юсейн Болт. А и не е толкоз надалеч. Лайлс е трети във безконечната класация на 200 м с 19.31 сек. По-бързо от него в историята са бягали единствено Болт – 19.19 сек, и Йохан Блейк (Ям) – 19.26 сек. 

Описвайки своята подготвителна рутина, Ноа е също навирен: „ Обичам това чувство за болежка след подготовка, тъй като знам, че щом ме боли, това значи, че мускулите ми ще се изградят още веднъж и ще бъда по-силен. “

Екстравагантен и на улицата



Лайлс е видим освен на пистата, само че и на улицата. Американецът е извънредно ексцентричен в стилната линия, която следва. И за прическата и маникюра си отделя огромно внимание. Те са значима част от всяка поява на пистата.

А след спортните си години той сигурно ще може да развие своите други значително гении. Освен че рисуването е негово главно занимание, наред с електронните игри и комиксите, Ноа споделя, че би желал да бъде дизайнер или рапър. Той към този момент издаде ария с олимпийската вицешампионка в овчарския скок Санди Морис. Под псевдонима Nojo18 Лайлс има своя лична истинска музика в Spotify и други уеб сайтове за стрийминг. По неговите думи е написал „ най-малко 25 песни “. Бързакът издаде първия си дългосвирещ албум през април 2020 година, наименуван A Humans Journey.

Но и фирмите от дълго време са забелязали забележителния Лайлс. Adidas обезпечават спортната му екипировка. Има контракти за реклама и с колоси като Comcast, Coca-Cola, Omega, Intel и Visa.

Icon – или „ Икона “. Това е изписано на една от татуировките на мощното тяло на Лайлс.
„ Когато си направих тази татуировка, взех решение: „ Искам хората да могат да кажат, че Ноа Лайлс е икона “. Това да те нарекат икона идва с бързо тичане, само че да не забравяме за тестванията и премеждията на спортиста.

В Будапеща Лайлс завоюва третата си международна тила на 200 м след по-малко от седмица след тази на 100 м. Или общо пета с тази на 4х100 м от 2019 година
Но в действителност най-бързият на планетата, този ексцентричен и находчив млад мъж, през днешния ден желае да каже единствено: „ Аз съм на върха на света, мамо! ”
Източник: novsport.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР