Животът на Оскар Писториус започва отново днес. Популярният южноафрикански спринтьор

...
Животът на Оскар Писториус започва отново днес. Популярният южноафрикански спринтьор
Коментари Харесай

Живот след затвора за спринтьора без крака Писториус

Животът на Оскар Писториус стартира още веднъж през днешния ден. Популярният южноафрикански спринтьор с два ампутирани крайници, който завоюва борба и право да се състезава с спортистите без двигателни увреждания, излиза от пандиза. Той беше освободен условно предварително, откакто излежа половината от присъдата си за убийството на приятелката си Рийва Стеенкамп.

37-годишният Писториус получи условно освобождение на 24 ноември, само че през днешния ден публично ще напусне затвор в предградие на административната столица на Южноафриканската република Претория.

През 2013 година на Оскар му се наложи да прекъсне спортната си кариера в миг, в който международната му популярност беше на върха. И точно по тази причина делото за убийството, в което беше упрекнат, получи извънреден публичен интерес по цялата планета. В нощта на 13 против 14 февруари 2013 той умъртви 29-годишната манекенка Реева Стеенкамп, като е стрелял четири пъти през вратата на тоалетната, където е била дамата. Блейд Рънър, както беше прочут Писториус поради специфичните си спортни протези, беше наказан през 2017 на 13 години и 5 месеца затвор.

Той не се призна за отговорен в процеса и твърди, че е почтен за гибелта на приятелката си. Неговата версия, поддържана по време на делото, е, че е стрелял по вратата на банята на дома си в Претория, тъй като е считал, че има извършител.

КАТО НА ФИЛМ

Той ще бъде свободен, само че не напълно. Като част от присъдата си и като част от южноафриканската стратегия за възстановително правораздаване, той ще бъде подложен на терапия за ръководство на гнева и принуждение над дами под наблюдението на Департамента за изправителни служби до 2029 година Освен това ще му бъде назначен надзирател, който би трябвало да бъде осведомен, в случай че Писториус търси работа или смени местожителството си, което се счита, че ще е в Претория. Днес той напуща пандиза при цялостна възбрана да бъде сниман и да дава изявленията.

Престъплението не беше просто следващото закононарушение - той раздруса света, тъй като Писториус беше считан за образец за превъзмогване на неволи. Историята на Оскар е като сюжет на филм - ражда се с увреждане, учи се да върви с протези, доближава до феноменални триумфи в спорта по-късно, дело за ликвидиране, затвор...



КАТО ДЕТЕ

А че Писториус е борбен човек, няма никакво подозрение. Наред с провокациите на физическия му кусур, той трябваше да мине през още една сериозна борба – тази със Световната атлетика и да потвърди, че има право да се състезава с хора без двигателни увреждания. Южноафриканецът завоюва и сбъдна фантазията си да взе участие на Олимпийски игри, макар че към този момент имаше няколко златни медали от Параолимпийски игри. Писториус доближи до полуфинал на 400 м при спортистите със „ здрави крайници ” на Игрите в Лондон през 2012 година

Иначе той е белязан от ориста още при раждането си на 22 ноември 1986 година в Йоханесбург. Момчето се появява  на бял свят с липсващa fibula (голямата кост на подбедрицата) и на двете крачета. Когато той е на 11 месеца лекарите са безапелационни - с цел да може Оскар да върви, би трябвало да му се ампутират долните крака. Хенке и Шийла Писториус разрешават да се извърши интервенцията за премахване на двата крайници сред глезените и коленете му. Оскар стартира да се учи да върви благодарение на протези. Родителите му са удовлетворени, че детето пораства решително в себе си, без терзания, че е друго.

" Той тичаше непрестанно. Оскар в никакъв случай не ходеше. Сякаш не можеше да върви ", спомнят си за детството на спортиста неговите родители.

Най-голямата пристрастеност на Писториус е спортът. Недъгът му не му пречи да бъде включен в учебните тимове по ръгби, водна топка, тенис и битка. Сериозна травма в коляното по време на ръгби подготовка в края на 2003 година го праща в леката атлетика. Джогингът е включен в рехабилитацията на Писториус и му оферират да опитва нов модел на протези с карбонови фибри на компанията Ossur. Така атлетиката влиза под кожата му - „ Оттогава в никакъв случай не стопирах да тичам ", казвал е Оскар преди закононарушението да го направи.

УСПЕХИТЕ

Само осем месеца, откакто се влюбва в леката атлетика Оскар е изправен пред необикновено тестване. Той би трябвало да показва страната си на Параолимпиадата в Атина на 100, 200 и 400 м. Първото съревнование е на 200 м. На старта застават и двама от най-титулуваните спринтьори в инвалидната група на Оскар - американците Марлон Шърли и Брайън Фрешуър. Предстартовата тресчица за Писториус е голяма. Дори четирите фаул старта не съумяват да понижат напрежението му. Когато револверът гръмва за пети път за серията, всички се изстрелват от блокчетата. Само Оскар не. Той взема решение, че още веднъж има неточен старт и останал да чака втория изстрел, анулиращ бягането. 1,8 сек по-късно той осъзнава, че стартът е постоянен и противниците му към този момент набират преднина. Но следва нещо удивително. Оскар започва от последна позиция, със закъснение от 1,8 сек и финишира пръв. Той печели освен златния орден, само че чупи и международния връх с 21, 97 сек. В Атина той взе бронз на 100 м (11,16 сек).

Наред с триумфите на пистата южноафриканецът набира все по-голяма известност. Получава прякор - Blade Runner (б.а. от англ. Blade - острие на бръснача - отпратка към кино лентата с Харисън Форд и музика на Вангелис), защото протезите му наподобяват буквата " J " и са оприличавани на остриета.



Мечтата на Писториус, чиято коронна дисциплинираност става 400 м, е да бяга с хора без увреждания. Той знае, че единственият метод да става по-добър е да бяга на надпревари за здрави спортисти.

ПЪРВАТА БИТКА

Амбициите му са попарени, когато през март 2007 година Международната федерация по лека атлетика (ИААФ  - в този момент Световна атлетика) издава предписание, което не разрешава потреблението на „ всевъзможни механически помощни средства, които включват пружини, колела или каквито и да е детайли, които дават предимство над останалите спортисти. "

Всякакви тълкувания на този текст непосредствено изхвърлят присъединяване на Оскар от стартовите описи. Амбициозният Писториус обаче намира малка врата за себе си. До 2007 година неговите протези не са изследвани и няма никакви сведения дали те му оказват помощ или му пречат. Така той съумява да откри място във край „ Б " на лекоатлетическия шампионат от Златната лига в Рим през 2007 година Оскар финишира за 46,90 сек. и е изпреварен единствено от италианеца Стефано Брачола - 46,72 сек.

Два дни по-късно Писториус чува командата „ По местата " дружно с тогавашния международен първенец Джеръми Уоринър (САЩ) и още шест звезди в едната обиколка при здравите хора на шампионата от веригата Гран при в Шефилд (Вбр). Бягането оказва се като „ Най-бързият човек без крайници против най-бързите хора с два крайници ". Това обаче не е най-успешното съревнование за Оскар. Дъждовното време в Шефилд кара Писториус да застане пред алтернативата да взе участие или не. Той знае, че мократа писта не е най-хубавата за неговите протези. Освен че не работят добре, „ остриетата " не му дават и добра резистентност при дъжд. Опасно е да се състезава, само че той знае, че опцията да бяга с Уоринър и компания не е за изпускане. Рискува. Завършва финален, а по-късно е декласиран за настъпване на линията на коридора. Но въпреки всичко една стъпка от фантазията да взе участие на Олимпийските игри в Пекин през 2008 е направена. 

Писториус публично стартира да води борба с ИААФ за допускането му да взе участие в атлетическия шампионат в Пекин. Отговорът на въпроса „ Необикновен спортист ли е Оскар или неговите изкуствени крайници му дават непочтено преимущество " лишава месеци. ИААФ дава 50 000 евро, с цел да организира проучване в спортния университет в Кьолн под управлението на немския професор по биомеханика Герт-Петер Брюгеман.

За да добие право да излезе на спортната писта на „ Птичето гнездо " в китайската столица дружно с хората без двигателни увреждания, Писториус е подложен на хиляди проучвания и опити. Тестват неговата физическа форма и дихателния му потенциал. Специалистите изискват Оскар да бяга 400 м дружно с шестима спортисти без двигателни увреждания, чиито най-хубави времена са към неговия връх (46,56 сек). Всички спринтьори са покрити с сензори, а бяганията се записват от 16 камери. Взимат се поради и разбор на надпреварите му през годината. Изчислено е, че на 400 м в Рим до момента в който естествените спортисти забавят скоростта сред 200 и 300 м, Оскар я усилва точно в този откъслек. В Шефилд вторите 200 м на Писториус са по-бързи от тези на спечелилия - 23,3 против 24,4 сек. Тестовете потвърждават, че J-остриетата на Оскар Писториус връщат до 90% от силата създадена от контакта с пистата, което го тласка напред. Човешкото ходило връща до 60%.

Писториус и треньорът му Ампи Лоув отхвърлят обвиняванията за " непочтено преимущество ". Те акцентират пречките, които протезите основават - дъждът прави невероятно достигането на оптималната движеща мощ, вятърът издухва „ J " остриетата настрана, както и, че  Оскар изразходва доста повече сила от хората без двигателни недъзи, с цел да стартира и развие своето тичане. В допълнение проф. Робърт Гейли от Университета в Маями твърди, че остриетата губят 20% от силата, която всмукват, т. е. три пъти повече от силата, изгубвана от органичния крайник.

ПОБЕДАТА



Оскар чува присъдата си на 10 януари 2008 година ИААФ не разрешава на южноафриканеца да се състезава с естествените спортисти. Оскар и неговият екип вършат спомагателни проби в Съединени американски щати и подават тъжба в Спортния трибунал (КАС). През май 2008 година той печели делото и получава позволение да се състезава на Олимпийските игри в Пекин. Но за него условията са, както и за всички останали – би трябвало да покрие норматив - 45,55 сек. С него не съумя да се оправи. Той стигна до 46,25 сек. На Параолимпиадата в Пекин обаче Писториус печели купите на 100 м (11,17 сек), 200 м (21,67 сек) и 400 м (47,49 сек).

Но за него олимпийската фантазия остава. През 2011 година Оскар е част от щафетата 4х400 м на страната си на международното състезание в Дегу (Кор). А на идната година той към този момент е в делегацията на южноафриканската делегация за Игрите в Лондон. А неговото присъединяване в английската столица беше посрещнато като на воин.

Този воин се сгромоляса единствено след няколко месеца с убийството на младата жена. Но в този момент Оскар Писториус излиза на пистата на живота с нов късмет за житейски победи.   
Източник: novsport.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР