X-Mine ще намали от 10 до 30% потреблението на енергия

...
X-Mine ще намали от 10 до 30% потреблението на енергия
Коментари Харесай

“Асарел-Медет” внедрява технологии на бъдещето

X-Mine ще понижи от 10 до 30% потреблението на сила и въглеродните излъчвания Панагюрското сдружение получи браншовата премия за нововъведения
Международният проучвателен план X-Mine за развиване на нови сензорни технологии за геоложко изследване и цифрово моделиране на находищата донесе на " Асарел-Медет " браншовата премия за нововъведения на Българската минно-геоложка камара. Председателят на Надзорния съвет Димитър Цоцорков и изпълнителният шеф инж. Делчо Николов получиха наградата на 18 август, по време на Националното честване на Деня на миньора, проведено от Българската минно-геоложка камара.

 

Проектът X-Mine

се управлява от финландска изследователска организация, като в него вземат участие учени, производители на съоръжение и други мини в Европа, а единствената българска компания за тестване на новите технологии има панагюрски адрес. " Това са технологии на бъдещето и ние сме измежду първите европейски компании, в които те се внедряват пилотно. От 2020 година използваме сензорен скенер за сондаж на ядка от профилирани геоложки изследвания, тествахме и съоръжение за автоматизирано подбиране на минералите и нов профилиран програмен продукт за оценка и разбор на резултатите. Това усъвършенства успеваемостта на добива и преработката на рудите, икономисва запаси и има удобно въздействие за запазване на природата ", разясняват преимуществата геолозите Десислав Иванов и Станислава Милушева, които са част от екипа на отдел " Минно инженерство " в " Асарел-Медет ".   

Новите сензорни технологии са въз основата на рентгенова флуоресценция (XRF), рентгенова трансмисия (XRT) и 3D технологии за визуализиране. Всички те се интегрират с съоръжение за подбиране на минералите, дружно със софтуерни системи за моделиране на рудните залежи и за обмисляне на минното произвеждане. " Благодарение на това можем да изследваме, оценим и обработим получените данни - минералогия, компактност, литология, структурна геология и геохимия, за доста малко време ", изяснява Десислав Иванов.Заради X-Mine се чака минните компании да реализират до 20% понижение на транспортните разноски, 7% понижение на модифицираната от кривка, от 10 до 30% по-ниско ползване на сила и понижение на въглеродните излъчвания. Плановете плануват комерсиализирането на продуктите да стане до две години след приключването на плана, когато и други и компании ще имат достъп до тези технологии. Счита се, че в дълготраен проект

 

новите способи ще доведат до гражданска война в изследването

и характеризирането на съществуващите и нови залежи, тъй като ще усъвършенстват цялата верига на цената на минните интервенции. Чрез тях още при геоложкото изследване ще се знае размерът на минералните зърна, разпространяването им и цялата нужна структурна, геоложка, геохимична и минералогична информация. Така добивът освен ще стане по-ефективен, само че също ще се понижи въздействието върху околната среда. Сред огромните преимущества е, че ще има по-малко боклуци и по-точен избор на местата за добивни действия. Проектът X-Mine ще направи създаването на по-малки и комплицирани залежи стопански осъществимо и евентуално ще увеличи  европейските минерални запаси. Същевременно при него се залагат високи стандарти за запазване на околната среда и стабилно развиване на минния рандеман.

 

ОТЛИЧИЯ

По случай Деня на миньора " Асарел-Медет " получи за седми път премията " Грижа за природата " поради автоматизираното ръководство на пречиствателните станции, а тази година стана притежател и на оценката " Безопасност на труда ". Данните демонстрират, че единствено за осъществяването на противоепидемичните ограничения сдружението е вложило 620 хиляди лева, тъй че да се обезпечи сигурността на работещите. Откроено беше също и присъединяване ни в дарителския фонд за битка с пандемията, дружно с това на другите огромни компании от рудодобива в страната.

 

Преработката на рудата се следи цифрово

" Асарел-Медет " АД извършва един от най-важните планове от тактиката си за цифрова промяна в партньорство със Siemens. Изцяло автоматизирана система ръководи софтуерните процеси в обогатителната фабрика " Асарел ", като цялото Мелнично поделение работи на автоматизиран режим.

" Целта на модернизацията беше да подобрим чисто софтуерно работата, да я направляваме по-адекватно и да намираме аргументите за всяко зародило събитие - възстановяване или утежняване на знаците. Новата автоматизирана система е особено насочена към нашите потребности и е приспособена, с цел да може да се оправя със спецификата на нашето произвеждане ", изясни инж. Неделчо Елшишки - основен инженер на обогатителна фабрика " Асарел ".

" Това ни дава цялостна информация в действително време ", удовлетворен е и минният диспечер Стоян Делибашев, който всекидневно усеща преимуществата на новата облага. " Разполагаме с доста по-добри графики и обстоен проект на всички индикатори, които следим. Всичко се трансформира в действително време и това улеснява нашата работа ", добавя той. Продължава

внедряване и на нова топкова мелница за руда

в обогатителната фабрика " Асарел ", която ще разполага с първата за Европа експертна автоматизирана система за следене на параметрите на смилането. Целите още веднъж са не свързани единствено с бизнес резултатите, само че регистрират знаци за стабилно развиване - по-оптимална преправка на бедните руди от находище " Асарел ", които са със приблизително наличие от 0,27% мед, възстановяване на софтуерните индикатори и понижаване на отпадъка.

Hi-Tech система управлява  планирането в рудник " Асарел "

Уникален за Балканите план интегрира в обща осведомителна система планирането на пробивно-взривните и минните действия дружно с цифров 3D геоложки, систематичен и хидрогеоложки модел на находище " Асарел ". Tакава Hi-Tech интегрирана осведомителна система имат единствено водещите минни компании в света, разяснява екипът на отдел " Минно инженерство ". В " Асарел-Медет " системата обгръща всички процеси от геоложките изследвания и правенето на настоящ геоложки блоков модел на находището, през планирането на минните действия и проектирането на пробивно-взривните работи, до отчитането на конфискуваната минна маса и оценката за устойчивостта на рудничните откоси и бордове. Така към този момент има опция да се дефинира какво количество минна маса да бъде добито, както и най-точното място за ефикасна и безвредна работа.Изпълнител на модерното интегрирано решение е водещата международна компания Datamine.Интегрираната осведомителна система е обвързвана с диспечерската система Wenco за ръководство и надзор на минната техника. В нея се включват и данни от измерванията с промишления дрон, който оказва помощ в работата на отдел " Минно инженерство ". " Проектът има значимо значение както за актуалното минно обмисляне, по този начин и за екологичността и сигурността на работата в рудника ", уточни инж. Стойо Боснев, който управлява отдела по минно обмисляне на панагюрската компания.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР