ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий“ ще бъде първият български

...
ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий“ ще бъде първият български
Коментари Харесай

ВТУ разкрива свой филиал в Македония

ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий“ ще бъде първият български и задграничен ВУЗ, който ще разкрие собствен филиал на територията на Република Македония. Това разгласи във вторник ректорът на висшето образователно заведение проф. Христо Бонджолов.

Ръководството на великотърновската Алма матер е подало през август нужната документи до премиера Зоран Заев. Очаква се до края на септември да има позитивно решение за откриване на отделение на ВТУ в македонския университет „Свети Никуле“.

„Македонският ВУЗ е интернационален частен университет, ситуиран в градовете Свети Никуле и Битоля. Той е с пет факултета, най-вече филантропични, само че търновският университет има какво да предложи по разнообразни посоки. Сред тях са филологически, компютърни науки и „Регионално развитие“, изясни проф. Бонджолов.

Ректорът на ВТУ посочи, че филологическите специалности ще започват първо на британски език, като става въпрос за 100 бройки за магистри.
„Имаме отлична работа с докторските стратегии, а посредством македонския университет работим още и с Косово, Албания и Сърбия, защото набират студенти оттова, а това е късмет за нас да притеглим и тези студенти“, разяснява още проф. Бонджолов.

Той посочи, че ще бъдат изпращани търновски преподаватели в Македония, а във ВТУ ще идват студенти докторанти.

„Смятам, че по този начин поддържаме самодейността на държавното управление за консолидиране на Западните Балкани, като наблягам, това е работен, научен проект“, безапелационен е проф.Бонджолов.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР