Втората тръба на газопровода Турски поток ще минава през България,

...
Втората тръба на газопровода Турски поток ще минава през България,
Коментари Харесай

Теменужка Петкова: Готови сме за "Турски поток"

Втората тръба на газопровода " Турски поток " ще минава през България, Сърбия, Унгария и Словакия. Това е определил дефинитивно " Газпром ", заяви съветският вестник " Комерсант " като се базира на свои източници. Българските управляващи обаче обявиха, че все още няма публична информация от съветската страна. Заместник енергийният министър КрасимирПърванов заяви:

" Турски поток " се състои от две тръби, с потенциал по 15 милиарда кубически метра газ. Едната тръба е за Република Турция. Дилемата беше другата тръба - дали ще мине през България или ще мине през Гърция. Колегите от " Газпром " са съобщили в съветските медии, че са взели своето решение - тръбата ще минава през България. Очакваме в най-скоро време публично да получим в Министерство на енергетиката и писмото от " Газпром " за тяхното решение “.

Към момента България не е известена публично от съветска страна, че втората тръба на газопровода “Турски поток “ да минава през наша територия. Това оповестиха за " Хоризонт " от пресцентъра на енергийното министерство в коментар на известието на съветския вестник.

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова заяви, че България е подготвена да взе участие в реализирането на плана, който планува втора тръба на газопровода " Турски поток " да мине през наша територия: 

" Ние сме подготвени за реализацията на един подобен план при прецизното съблюдаване на европейското законодателство. Разговори по този въпрос бяха водени на най-високо равнище при визитата на премиера Борисов и срещата му с президента Путин. Но би трябвало да изчакаме формалната информация от страна на " Газпром ".

Решението на " Газпром " газопроводът " Турски поток " да минава през българска територия ще се отрази извънредно позитивно на стопанската система ни, коментира Искрен Веселинов, член на парламентарната икономическата комисия и народен представител от " Обединени патриоти ":

" Всъщност огромната опасност, че ще бъдем заобиколени от тръбата, не се случи, в противен случай, ние ставаме една от сериозните транзитиращи страни, даже видяно като икономическо изражение, евентуално директните такси ще са по-високи, в сравнение с от “Южен поток “, който беше провален. В това отношение новината е доста добра и това, което би трябвало да създадем, е оптимално да облекчим " Булгартрансгаз " в техните капиталови планове, тъй че да отговорят на периодите, които се слагат ".

Веселинов добави, че чисто процедурно следва:

" Освен подписването на самите съглашения, следва построяването на трасето и договорите за доставка и търговете, несъмнено, за свободния запас ".

В коридорите на Народното събрание депутатът от ДПС Рамадан Аталай беше безапелационен, че страната ни би трябвало да направи всичко допустимо, с цел да може " Турски поток " да премине през нашата страна:

" Ако изпуснем и това, това значи, че ние би трябвало да чакаме нашите съседи да благоволят по някакъв метод да ни доставят газ, единствено за нас ", сподели той.

Транзитиране на газ като част от плана " Турски поток " е резултат от усилени договаряния на страната както с съветската, по този начин и с турската страна, изтъкна Александър Ненков от ГЕРБ, член на енергийната парламентарна комисия:

" Това за България е топприоритет. И тъкмо това е и желанието на министъра на енергетиката и на сътрудниците от " Булгартрансгаз " - тъкмо в този план да се промени енергийната тактика и това да бъде залегнато като подобен приоритет. Тук не би трябвало да го преглеждаме единствено като триумф, тъй като несъмнено е значимо за страната да резервира своята директна роля на целия Балкански полуостров, а и се приказва за бъдещи доставки към Западна Европа за бъдещето на страната. Това е в действителност от извънредно значение да направи по този начин, че България да бъде един значим районен състезател ".

Решението за включването на страната ни в енергийния план " Турски поток " е позитивно, само че изгодите надалеч няма да са такива, каквито биха били с неосъществения план " Южен поток ", съобщи депутатът от Българска социалистическа партия и заместник-председател на енергийната комисия в Народното събрание Таско Ерменков:

" Решението, което се взема сега, в действителност е положително за България, тъй като няма да бъдем заобиколени, както имаше подобен риск, само че не е най-хубавото. Най-доброто аз не преставам да настоявам щеше да бъде пряк импорт през Варна, освен това най-хубавото освен за България, а и за Европейски Съюз, тъй като сигурността на доставките зависи и в противоположна пропорция на броя на страните, през които минава един газопровод, без да са членки на Европейски Съюз. В дадения случай имаме по-ниска сигурност, тъй като минаваме през страна, която не е членка на Европейски Съюз. Ние, несъмнено, като национално виновна партия ще подкрепим всевъзможни старания, които са в полза на сигурността на българската енергетика ".

Разговори по тематиката се водят от време на време, като въпросът бе обсъждан и по време на визитата на премиера Бойко Борисов в Москва напролет, напомнят от българското министерство на енергетиката.

От оповестените в интервала октомври - ноември материали на газопреносните оператори на четирите страни в границите на процедурата за запазване на бъдещи мощности следва, че трасето на " Турски поток " ще минава през техните територии. Процедурата е планувана в европейското законодателство и се ползва при строителството на нови газопроводи, написа " Комерсант ". Така да вземем за пример " Булгартрансгаз " възнамерява да разгласи на търг избрани количества газ на входа от Турция и на изхода към Сърбия, твърди вестникът. На влизане от Турция компанията предлага от 1 януари 2020 година за период от 20 години 15 милиарда и 800 млн. кубични метра газ годишно, което съответствува с потенциала на едната тръба на " Турски поток ". На излизане към Сърбия – 4 милиарда кубични метра с опция за увеличение до 11 милиарда през 2021 година Маршрутът на " Турски поток " през България повтаря сухопътното трасе на неосъществения план за газопровод " Южен поток ", отбелязва " Комерсант ". 

Руската енергийна дипломация е многоходова, изясни в изявление за предаването " Нещо повече "  професор Атанас Тасев, съгласно който " в момента просто вестник " Комерсант " права анонс " поради срещата сред съветския президент Владимир Путин и гръцкия министър председател Алексис Ципрас. " Турски поток " стопански и геостратегически е по-добре да мине през нашата територия ", безапелационен беше специалистът. 

Пред вестник " Ромъния либера " генералният шеф на съветския народен институт по енергетика Сергей Правосудов изяснява, че първата тръба ще доближи непосредствено до Турция и ще бъде обвързвана с газопроводите, които съществуват в страната  и ще стартира полагането на втората линия. " Единственият проблем е неналичието на връзка сред България и Сърбия, само че такава ще бъде издигната. След като бъде направено това, газът ще бъде превозен от Сърбия в Унгария и след това в Австрия ", изяснява Правосудов. 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР