втономните автомобили изминават доста дълъг път в своето развитие. Google

...
втономните автомобили изминават доста дълъг път в своето развитие. Google
Коментари Харесай

Вашето такси е тук, но не и шофьорът

втономните коли изминават много дълъг път в своето развиване. Гугъл стартира работа по тях преди повече от десетилетие. В следствие отдели този бизнес в компанията Waymo, която от към месец към този момент предлага самостоятелни таксита в Финикс, Аризона.

Проектът в действителност се тества още от 2018 година, само че беше наличен единствено за дребна група хора, които нямаха право да споделят нищо. От октомври т.г. обаче услугата Waymo One се предлага за всички клиенти на компанията и те ще могат да си поръчват такси през мобилно приложение.

За момента не всички таксита, които идват, са напълно самостоятелни. Някои от тях към момента имат водач, който да се намесва при нужда. Освен това има и психическа роля, да помогне на клиентите да свикнат с чувството, че автомобилът се ръководи самичък, само че преходът да не е толкоз внезапен.

Въпреки това Waymo възнамерява скоро 100% от всички транспорти да се правят от напълно самостоятелни коли. Някои от тях няма да имат водач, до момента в който други ще идват с "обучен механически оператор ", с цел да може да се обслужват по-големи региони. Waymo към този момент ще позволява на всички да споделят усещанията си от услугата.

Конкуренция в Азия

Waymo не е единствената компания, която работи по сходен план. Всъщност, има много компании в тази сфера, като в Шанхай към този момент има и настояща услуга. Тя е дело на компанията Didi Chuxing, която е профилирана в региона от години. От лятото на тази година Didi предлага напълно самостоятелни таксита.

Услугата е сходна с тази на Waymo - колите към момента са с оператор, само че той се намесва единствено при нужда. През множеството време колата се ръководи от компютри. Първоначално компанията предложи гратис пробно возене на всички искащи, като за няколко дни са се записали над 10 000 души.

В първата си версия, услугата е по-скоро маршрутно такси, тъй като следва избран маршрут. Постепенно обаче зоната ще се разшриява, което ще разреши осъществяването и на други поръчки. Освен това в Китай сходна услуга се предлага и от Baidu, а проби вървят и от компанията Momenta, която е с поддръжката на Tencent.

Какво ще е бъдещето

Макар първите самостоятелни таксита да са факт, това не значи, че те скоро ще заменят изцяло всички обичайни таксиметрови услуги с водач. Технологията към момента има да учи и да привиква с провокациите на натоварените мегаполиси. Реакциите в действителни обстановки, когато държанието на другите водачи може да е много по-трудно за предугаждане, към момента са предизвикателство за логаритмите.

Сред причините на фирмите и последователите на технологията е, че ще понижи случаите и ще спести доста разноски, което ще направи транспортите още по-достъпни. Докато това се случи обаче, ще има и друга задача за самостоятелните коли - да убедят елементарните хора, че са безвредни и те да одобряват концепцията да се возят в кола, в която няма водач и всичко се взема решение от логаритми.

Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР