овек трябва да пази паролите си не само от злонамерени

...
овек трябва да пази паролите си не само от злонамерени
Коментари Харесай

Учени разгадават пароли по звука на пръстите по дисплея

овек би трябвало да пази паролите си освен от злонамерени погледи, само че и от слухтящи микрофони. Учени от Кеймбридж и шведския университет в Линшьопинг са създали технология, която разпознава звука от допира на пръстите по екрана на смарт телефон или таблет. Това е задоволително, с цел да се разпознаят знаците в паролата, оповестява BusinessInsider.

Методът на учените употребява програмен продукт и машинно образование. Той към момента не е изцяло ефикасен, като се оправя най-много с по-кратки пароли и ПИН кодове. Методът може да се употребява и за разгадаване на цели думи.

Софтуерът може да се употребява както с спомагателни външни микрофони, по този начин и посредством вградените в дадения смарт телефон или талбет микрофони. Записва се звукът от физическия досег на пръст до екрана, а не спомагателните звуци, които клавиатурите дават като сигнал и могат да се изключат.

След това софтуерът употребява микрофоните, с цел да пресмята времето за постигане на звука от допира до всеки микрофон. Това разрешава основаването на виртуална карта, посредством която да се разбере къде по екрана е изработен допирът.

С задоволително непримиримост и точност, може да се разпознаят натиснатите по клавиатурата знаци. За момента системата може да разпознава общоприет 4-цифров ПИН код в 73% от случаите в границите на до 10 опита. При паролите с дължина над 7 признака, успеваемостта пада на 30%, като са нужни и двойно повече опити.

Според учените за хакерите е нужно просто да конфигурират вирус на даден телефон или таблет, който да записва от микрофоните. Разбира се, ще им би трябвало и профилираният програмен продукт, който да проучва записите. За момента заплахата от сходни опити за кражба на пароли не е огромна, само че учените считат, че рискът е на разположение и не е за подценяване. Стига несъмнено човек да не натиска виртуалните клавиши много по-леко и безшумно.

За още настоящи вести от Vesti.bg последвайте страницата ни в
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР