2023 г. е регистрирана като най-смъртоносната на Еверест, с 18

...
2023 г. е регистрирана като най-смъртоносната на Еверест, с 18
Коментари Харесай

Гробище на покрива на света: На Еверест броят трупове, но зоната на смъртта привлича стотици

2023 година е записана като най-смъртоносната на Еверест, с 18 смъртни случая в планината - петима души към момента са в неопределеност
Ледени ветрове носят сняг със скорост над 100 километра в час, температурите могат да паднат до -34 градуса, постоянно се случват животозастрашаващи снежни стихии и лавини. И това са типични условия за най-високия връх в света: Еверест.

" Звярът " се извисява 8 849 метра сред Непал и Тибет в Хималаите. Опитът за нанагорнище на Еверест изисква месеци, а от време на време и години тренировки и подготовка - даже и тогава достигането на върха надалеч не е обезпечено. Всъщност е известно, че повече от 300 души са починали в планината.

И въпреки всичко планината продължава да притегля стотици алпинисти, които са решени да доближат върха ѝ всяка пролет. Ето какво е належащо за изкачването и какво е стимулирало някои алпинисти да покорят най-високия връх в света, в репортаж на CNN.
 Източник: iStock by Getty Images Мислех, че съм в много добра форма
Д-р Джейкъб Уизел, хирург травматолог, сполучливо изкачва Еверест през май предходната година, откакто се приготвя близо година. " Слагах 50-килограмова раница и се катерех два часа без проблем по време на подготовткат ", споделя Уизел пред CNN. " Бях уверен, че съм в много добра форма ", само че бързо се смирява, откакто открива, че физическата му форма не е подобаваща за атлетизма, който се изисква в планината.

" Правех по пет крачки и трябваше да отделя от 30 секунди до минута, с цел да си поема мирис ", спомня си Уизел за битката си с неналичието на О2 по време на изкачването на Еверест.

Алпинистите, които се стремят към върха, нормално практикуват аклиматизираща ротация, с цел да приспособят дробовете си към намаляващите равнища на О2, откакто дойдат в планината. Този развой включва нанагорнище до един от четирите избрани лагера на Еверест и превозване там от един до четири дни, преди да се върнат назад надолу.

Тази процедура се повтаря най-малко два пъти, с цел да може организмът да се приспособява към намаляващите равнища на О2. Тя усилва възможностите на алпиниста да оцелее и да доближи върха.
 Снимка: iStock by Getty Images
" Ако вземете някого и просто го захвърлите във високия лагер на Еверест, даже не на върха, той евентуално ще изпадне в кома в границите на 10-15 минути ", споделя Уизел. " И ще почине в границите на един час, тъй като организмът му не е пригоден към толкоз ниски равнища на О2. "

Въпреки че Уизел е изкачил сполучливо върхове като  Килиманджаро ( 5 895 м), Чимборасо (6 263 м), Котопакси (5 897 м) и неотдавна Аконкагуа (6 962 м) през януари, той споделя, че нито един от тях не може да се съпостави с височината на Еверест.

" Защото без значение какъв брой добре сте подготвени, щом стигнете до границите на опциите на човешкото тяло, просто е мъчно ", продължава той.

На най-голямата си височина Еверест е съвсем некадърен да поддържа човешки живот и множеството алпинисти употребяват спомагателен О2. Липсата му съставлява една от най-големите закани за алпинистите, които се пробват да изкачат върха, като при постигане на " зоната на гибелта " на Еверест равнището на кислорода спада до по-малко от 40 %.
Там е мъчно да се оцелее
Първата цел на алпинистите е базовият лагер на Еверест на височина към 5181 метра, което лишава на алпинистите към две седмици. След това те се изкачват до останалите три лагера, ситуирани по продължение на планината.

Четвъртият лагер, последният преди върха, е ситуиран на ръба на зоната на гибелта на 7924.8 метра, като излага катерачите на непостижими условия, негативни температури и мощни ветрове, задоволително мощни, с цел да смъкват човек от планината.

" Там е мъчно да се оцелее ", споделя Уизел пред CNN. Той си спомня, че е минавал около телата на алпинисти, които са починали в планината - което не е извънредно. Телата на починалите алпинисти са добре непокътнати и съвсем не се разлагат заради ниските температури.
 Снимка: Getty Images
" Вероятно съм по-запознат със гибелта и загубата на живот от множеството хора ", споделя хирургът. " За мен това беше просто увещание за сериозността на обстановката и крехкостта на това, което е животът... "

Високопланинският мозъчен оток (ВМОО) е едно от най-честите болести, с които се сблъскват алпинистите при опит за нанагорнище на връх. " Мозъкът ви е лишен от О2 ", споделя Уизел. Състоянието предизвиква оток - мозъкът се пробва да възвърне постоянните равнища на О2, което предизвиква унесеност, проблеми с говора и мисленето. Това комплициране постоянно е съпроводено от замъглено зрение и спорадични епизоди на илюзия.

" Имах слухови халюцинации, при които чувах гласове на приятели], за които мислех, че идват откъм гърба ", спомня си Уизел. " И имах зрителни халюцинации ", прибавя той. " Виждах лицата на децата и брачната половинка ми, които излизаха от скалите. "
Планината ще погълне телата им
Еверест от дълго време е гробница за алпинисти, които са се поддали на суровите условия или са претърпели злополуки по скатовете му.

Когато непосредствен или сътрудник планинар е тежко ранен или загине в планината, е всекидневно да го оставите, в случай че не сте в положение да го спасите, твърди Алън Арнет, треньор по алпинизъм, който изкачва Еверест през 2014 година " Това, което множеството екипи вършат от почитание към този планинар, е да реалокират тялото отвън полезрението на останалите ", споделя той. И това е единствено в случай че могат.

Според планинския треньор да видиш мъртвец на Еверест е сравнимо с ужасна автомобилна злополука. " Не се обръщаш и се прибираш вкъщи ", споделя Арнет. " С почитание намалявате скоростта... или казвате молитва за този човек, а по-късно продължавате ".

Изминаха 10 години от най-смъртоносния случай в най-високата планина в света, откакто лавина умъртви 12 шерпи-водачи. А 2023 година е записана като най-смъртоносната година на Еверест, с 18 смъртни случая в планината - в това число петима души, които към момента са в неопределеност.

Процесът на издирване  на телата е нескончаем, а от време на време и неосъществим. Спасителните интервенции с хеликоптер и задачите за търсене са предизвикателство заради огромната надморска височина и постоянно подлите условия, вследствие на което някои спасители умират в опита си да спасят други.
Изгревът на слънцето от 8 839 метра
Изкачването от лагер 4 до върха може да отнеме от 14 до 18 часа. Затова алпинистите нормално напущат лагера през нощта. На сутринта обаче разбираш, че си е коствало.

" Да гледаш изгрева на слънцето от такава височина е евентуално едно от най-красивите неща, които съм виждал през живота си ", споделя Уизел и прибавя: " Тази комбинация от примирение и съгласуваност с нещо по-голямо от теб е вярното място, от което би трябвало да подхождаме към съществуването си на тази планета. "

След към 20 минути до един час алпинистите нормално стартират да се спускат назад към основата на планината.
 Снимка: iStock by Getty Images
Според Арнет има към 300 души, на които държавното управление на Непал е издало позволение да изкачат планината тази година. Според него броят им е по-малък спрямо предходни години. " Мисля, че една от аргументите е, че предходната година имахме 18 смъртни случая и хората осъзнават, че Еверест е рискова планина. "

Въпреки това той не счита, че това би трябвало да възпира алпинистите от опити за нанагорнище на върха. " Вярвам, че когато изкачваш тези планини, се връщаш " у дома " като по-добра версия на себе си ", споделя Арнет пред CNN.

" Еверест се е трансформирал в прекомерно комерсиализиран обект, в който " стъпваш върху мъртви тела " и " е посипан с отпадъци ", споделя планинският треньор. "...Но има доста наслада, която хората получават от това ".
 Снимка: iStock by Getty Images
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР