Всяка втора ябълка и пържола, които се предлагат на пазара,

...
Всяка втора ябълка и пържола, които се предлагат на пазара,
Коментари Харесай

Всяка втора ябълка и пържола – внос

Всяка втора ябълка и пържола, които се оферират на пазара, е вносна. Причината е, че производството у нас на тези артикули покрива по-малко от половината от потреблението на страната. Това сочат данни за земеделието в България през 2021 година, оповестени от Министерството на земеделието, написа Телеграф.

Според тях при свинското месо дефицитът е в размер на 60%, а при ябълките 52 на 100. Това са стоките, при които производството покрива по-малко от потреблението в страната. От животинските артикули се постанова да внасяме, с цел да задоволяваме вътрешното ползване пилешко и говеждо месо, както и пакетирано прясно мляко. При плодовете и зеленчуците потребностите от вносна продукция са по-големи, като след ябълките дефицитът при прасковите е в размер на 48 на 100. Налага се още да внасяме пипер, домати, краставици, картофи и кайсии.

В същото време страната ни създава в обилие зърнени култури, като по-голяма част от продукцията отива за експорт. През предходната година, както и тази, реколтата от пшеница е рекордно огромна. Данните сочат, че през 2021 година в страната са добити 7,1 млн. тона жито, което е с 51% повече по отношение на миналата година. За вътрешните потребности пък са нужни към 1 млн. тона. Значително нарастване се следи и при производството на рапица – с 34%, и ечемик – с 25%. При царевицата растежът е с 14 на 100, а при слънчогледа е с 16% и реколтата от маслодайната просвета възлиза на 1,989 млн. тона.

Също по този начин родното произвеждане на млечни артикули като сирене, кашкавал, кисело мляко и яйца е задоволително за покриване на вътрешното ползване, сочат данните на земеделското министерство. В страната се добиват и задоволително череши и сливи.

Според данни на Националния статистически институт в страната заетите в земеделския бранш са 6,3 на 100 от работещите, което възлиза на малко над 193 000 души. Създадената продукция от бранша е на стойност 4,95 милиарда лв.. През 2021 година е регистриран растеж на продуктивността на труда в бранша с 32,9 на 100 по отношение на миналата година. Цялостното повишение на продуктивността на труда в селското стопанство е в резултат на по-високите цени на суровините.

Източник: Телеграф
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР