Всяка планета в Слънчевата система бе видима в нощното небе

...
Всяка планета в Слънчевата система бе видима в нощното небе
Коментари Харесай

Ето кои планети от Слънчевата система можем да видим с просто око

Всяка планета в Слънчевата система бе забележима в нощното небе в сряда, което се счита от специалистите като рядко астрономическо събитие.

Венера, Меркурий, Сатурн, Юпитер и Марс могат да се видят в този ред в северното полукълбо с просто око, започвайки от югозападния небосвод и движейки се на изток.

Уран, ситуиран сред Марс и Юпитер, и Нептун, който е сред Сатурн и Юпитер, могат да се видят с бинокъл или телескоп до края на годината.

Всичките осем планети се появиха единствено на 1,5 градуса една от друга в сряда вечерта и трябваше да доближат съвпад - най-близката им точка - в четвъртък се чака това се случи в 21:00 ч.

Планетите могат да бъдат видяни ниско на запад, като най-ясната панорама се чака да бъде към 30 минути след залез слънце, като Венера изчезва към 40 минути по-късно, всеки ден до края на годината.

Джанлука Маси, астроном от плана " Виртуален телескоп " в Италия, съобщи пред Newsweek: " Тези нощи можем да забележим всички планети от нашата Слънчева система с един взор, скоро след залез слънце. Случва се понякога, само че постоянно е грандиозна панорама. "

Меркурий е най-трудната за виждане планета без нарастване, защото седи в светла част на небето. Въпреки това, тя може да бъде видяна покрай доста по-ярката Венера.

Останалите планети се подреждат на изток, като Юпитер наподобява по-ярък от всички звезди и е ситуиран високо в южното небе.

Не се очакваше Юпитер да бъде забележим към среднощ. Въпреки това, Марс трябваше да бъде забележим цяла нощ, откакто се издигна на изток тъкмо преди залез слънце в сряда, и ще наподобява червен и по-ярък от множеството звезди.

Сатурн, втората по величина планета, ще има златист цвят, когато се появи на югозапад, откакто тъмнината пада всеки ден до 2023 година Той ще залезе към 20:00 ч. в сряда, до момента в който Луната се чака да се появи като полумесец сред Юпитер и Сатурн.

Последният път, когато всички планети бяха забележими в небето по едно и също време, беше през юни.

Всичките пет планети, забележими с невъоръжено око, са подредени в небето в същия пореден ред, в който физически обикалят към Слънцето - Меркурий, Венера, Марс, Юпитер и Сатурн - подравняване, което не се е случвало от 18 години.

Друго значимо събитие за астрономите е метеорният поток Quadrantids, който се чака да доближи своя връх към 3 януари и е прочут с това, че създава сини метеори, пътуващи на 40 км (25 мили) секунда и понякога ярки огнени топки.

Снимка: adventtr / Getty Images
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР