Всяка община, която поиска подкрепа заради високите цени на тока,

...
Всяка община, която поиска подкрепа заради високите цени на тока,
Коментари Харесай

Общините ще получат пари срещу проверка на обществените им поръчки

Всяка община, която изиска поддръжка поради високите цени на тока, ще получи и инспекция на публичните ѝ поръчки от Агенцията за държавна финансова ревизия (АДФИ). Това разгласи министър-председателят Кирил Петков на брифинг след съвещанието на Министерския съвет през днешния ден. Ще бъде образувана работна група сред министерствата на финансите и енергетиката, която ще дефинира дали в действителност дадената община има справедлива потребност от енергийна поддръжка.

Всяка община може да изиска спомагателни средства, само че по едно и също време с това ще се прегледат публичните ѝ поръчки от АДФИ, с цел да сме сигурни, че неналичието на средства не е поради порочни практики “, сподели Петков.

Енергийният министър Александър Николов добави, че обратно във времето общините са получавали средства, по Норвежката стратегия да вземем за пример, за ограничения за енергийна успеваемост на осветлението. „ Когато установим, че има рационална потребност от средства или от дълготрайни ограничения, свързани с контракти, които да дават изясненост какво ще се случва най-малко година напред, настояванията ще бъдат признати. Но първо, с цел да се вземе решение, би трябвало да се съберат нужните данни “, сподели министърът.

Премиерът разяснява и тематиката с уволненото управление на „ Булгаргаз “ и рецензиите, отправени от президентството в тази връзка.

„ За „ Булгаргаз “ сме сигурни, че промяната на Борда на шефовете беше наложителна “, сподели Петков.

Ако те си бяха свършили работата както би трябвало, покачването от 1 януари нямаше да е 30%. В момента има действително следствие по този случай. Просто едно уволняване за такова ощетяване на българските консуматори не е задоволително. “

Вътрешният министър Бойко Рашков сподели, че Министерство на вътрешните работи и службите проверяват „ Булгаргаз “ и КЕВР поради повреден публичен интерес. Според него публичният снабдител е работил съзнателно, тъй че цената на природния газ да бъде толкоз висока.

Той също по този начин е убеден, че напълно скоро ще има повдигнато обвиняване на „ длъжностно лице “. На въпрос от публицисти дали става въпрос за досегашния директоре на „ Булгаргаз “ Николай Павлов,

Рашков отговори: „ Приближавате се до истината. “

Вътрешният министър приказва и за съзнателно саботиране на енергийни мощности, за което също се води следствие и скоро ще има упрекнати. Става въпрос за ПАВЕЦ „ Чаира “, който е част от каскадата „ Белмекен-Сестримо-Чаира “. Той е в ремонт от близо три години и сега работи с 25% от потенциала си, който другояче е над 860 МW (близо колкото единият реактор на АЕЦ „ Белене “.

Имаме ориентировка кой е субектът, вследствие на който е погубен енергиен източник (ПАВЕЦ „ Чаира “ – бел. ред.) “, сподели Рашков.

По неговите думи вместо да се извикат експерти от японската компания, която го е строила преди 30 години, са определени „ гаражни компании “, които не знаят какво вършат и действително не могат да завършат ремонта.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР