Всяка нощ хиляди души сънуват това лице. А вие? През

...
Всяка нощ хиляди души сънуват това лице. А вие? През
Коментари Харесай

Сънували ли сте мъжа, когото хиляди твърдят, че са виждали в съня си?

Всяка нощ хиляди души сънуват това лице. А вие?

През 2006 година една жена от Ню Йорк кара психолога си да направи портрет на мъжа, който постоянно среща в сънищата си. След сеанса, докторът оставя портрета на мистериозната персона на бюрото си и по-късно различен негов пациент разпознава нарисувания мъж. Той също твърди, че постоянно го сънува.

Психологът популяризира портрета измежду пациентите си и открива още четирима, които са го сънували. Случаят става известен и доста бързо още над 2000 души от целия свят оповестяват, че постоянно сънуват този мъж. Той се отнасял добре с всички и давал значими и скъпи препоръки на всеки един от тях.

Хилядите хора, които настояват, че са сънували мъжа, популяризират плакати по целия свят, на които е изобразено лицето му, с цел да открият от ден на ден съидейници. Такива постери има както в Америка, по този начин и в Италия, Русия и даже Куба.

Плакат от Куба

Плакат от Италия

Но каква е повода това да се случва. Разбира се съществуват няколко теории, само че никоя от тях не е доказана.

1. Теорията за прототипа – тя допуска, че лицето на този мъж е основано подсъзнателно, когато дадения човек се сблъсква с компликации в живота си. По-чувствителните субекти основават облик, който да ги поддържа, с цел да се оправят с проблемите си.

2. Религиозна доктрина – съгласно по-религиозните мъжът е форма, под която Бог се явява на сънуващите. Именно заради тази причина препоръките, които той дава, би трябвало да бъдат одобрявани.

3. Теорията за нощния пасажер – някои споделят, че мъжът е същинска персона, която може да пътува измежду сънищата на другите посредством общ сън.

4. Теория за имитациите – това е научна психо-социологична доктрина, съгласно която този феномен е зародил инцидентно и прогресивно се разраства. Когато хората научат за мъжа, те се впечатляват мощно, след което стартират да го сънуват.

5. Теорията, наречена „ Everyman ” ( “всеки мъж “) – съгласно нея лицето на мъжа съчетава най-запомнящите се черти от мъжкото лице. Това са най-често срещаните черти, които виждаме в всекидневието си, по тази причина доста хора настояват, че го сънуват.

И въпреки всичко, никой не знае каква е истината за загадъчния мъж. От научна позиция, най-възможни от всички теории се оказват последните две – „ Everyman ” и Теорията за имитациите. От една страна, нещата, които виждаме всекидневно в живота си, постоянно могат да бъдат подсъзнателно пренесени в сънищата ни, а въпреки това – на кого не му се е случвало вечер да сънува нещо, което му е направило мощно усещане денем?

Въпреки че към този момент учените не са разкрили тъкмо пояснение на феномена, мъжът и появяването му в сънищата на всички тези хора е забавна тематика за размисъл.

А вие сънували ли сте го?

Източник: iskamdaznam.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР