Всяка институция действа в рамките на своите легитимни правомощия. Президентът

...
Всяка институция действа в рамките на своите легитимни правомощия. Президентът
Коментари Харесай

„Изнасилване на Конституцията“ е неподходяща метафора за президент, смята бивш конституционен съдия

„ Всяка институция работи в границите на своите законни пълномощия. Президентът е законен да сезира Конституционния съд. Той употребява едни несъответствуващи за държавен глава метафори като „ обезчестяване “. Но това е политическият живо у нас – тази лексика на мен ми е непозната. В края на краищата, към този момент имаме импортирано искане и по това искане Конституционен съд би трябвало да се произнесе. “

Така някогашният парламентарен арбитър Румен Ненков разяснява претекстовете на президента Румен Радев да сезира конституционния съд по отношение на признатите от Народното събрание промени в Конституцията.

„ Конституционният съд към този момент е споделил по кои въпроси може да се ревизира конституционносъобразността на един закон за изменение и допълнение на Конституцията. Единият е спазена ли е процедурата за приемане на тези промени. И второ, дали елементарното Народното събрание е излязло отвън пълномощията си и е присвоило пълномощия на Велико национално заседание. В тези две насоки е развито настояването на президента “, уточни Ненков.

 

Цялото изявление вижте във видеото.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР