Всяка година в Академията на Майските музикални тържества във Флоренция

...
Всяка година в Академията на Майските музикални тържества във Флоренция
Коментари Харесай

Майските музикални тържества във Флоренция и тяхната Музикална академия

Всяка година в Академията на Майските музикални тържества във Флоренция се образоват млади оперни артисти. Те аплайват за избран брой места и идват от целия свят.

 Татяна Шиварова Своя следващ майсторски клас в тази академия през месец февруари организира сопраното Татяна Шиварова. Татяна приключва консерваторията в София. Тя живее в Милано и към този момент преподава на разнообразни места в страната. Тежката пандемична конюнктура в Италия се отразява и върху нейната работа. Щастлива да се срещне още веднъж с учениците Татяна споделя: „ Селекцията е доста строга. Първо изпращат видеозаписи. След това ги канят за прослушване онлайн. От всички избират 10 артисти, които получават стипендия “.

Освен това тези от тях, които не си намерят незабавно работа имат опция да продължат в идващ курс за рационализиране. За да преподава в тези майсторски класове Татяна Шиварова също е минала през изпит. Предоставя се опция за работа с артистите и в случай че те са удовлетворени, преподавателят е канен и за други курсове.
За жал до в този момент в Академията не са се обучавали българи. Татяна спомага да беседваме с Джани Тангучи, артистичен координатор на Академията. Той сподели, че сега там има испанка, руснак, италианци, южно кореец, китаец и персиец. Много забавна е програмата. Освен пеене, актьорско майсторство, работа с пианист, танци артистите наложително учат италиански и британски. Имат часове с търговец и финансист, с цел да се оправят с договорите и с новите финансови условия. Имат и часове по метода „ Александър “. Музиколог ги среща с другите стилове.


В края на всеки сезон вършат огромен концерт, в който вземат участие всички. За Коледа също има концерт. В спектаклите в оперния спектакъл вземат участие в дребни функции, като това им се заплаща. Така с изключение на помощ за тях и за театъра е и насъбран скъп театрален опит. Организират се и концерти в прилежащите градове. За тях също получават хонорар.

 Джани Тангучи Обикновено изпитите са през юни, а годината стартира през ноември. Може би в този момент няма да разгласят нов конкурс, защото пандемията е попречила на пълноценната работа със студентите. Но защото няма мецосопран в курса, евентуално ще разгласят конкурс за банкет единствено на два мецосопрана.

Самият Джани Тангучи има богата артистична биография. Това е един от ярките мениджъри. Сред постовете, които е заемал е артистичен шеф на спектакъл „ Комунале “ в Болоня, на спектакъл „ Ла Фениче “ – Венеция, на Миланската канара, на Римската опера, на интернационалния фестивал в Бергамо, както и съветник в разнообразни други театри и организации в Италия. Председателствал е и е бил член на интернационалните състезания.

В звуковия файл чуйте диалога с Татяна Шиварова и Джани Тангучи.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР