Всяка делнична вечер Капитал обобщава най-важните бизнес и пазарни новини,

...
Всяка делнична вечер Капитал обобщава най-важните бизнес и пазарни новини,
Коментари Харесай

К: Бизнес | КФН одобри цената към малките акционери в ЧЕЗ, "Хаос софтуер" с награда Emmy

Всяка делнична вечер " Капитал " обобщава най-важните бизнес и пазарни вести, които са се случили в България и по света. По-долу е селекцията за през днешния ден: Подборът от събитията в България, които имат значение, може да прочетете. Най-важните международни събития -. КФН утвърди поправените търгови оферти за " ЧЕЗ систематизиране " и " ЧЕЗ електро "
Така акционерите в двете електроразпределителни сдружения на борсата ще могат да получат по надлежно 291 лева и 26 904 лева за акция, в случай че одобряват офертата на новия мажоритарен притежател " Еврохолд ". След покупката на българския бизнес на CEZ за 335 млн. евро в края на юли той насочи предложение с по-ниски цени, само че регулаторът го блокира и предписа корекции при изчисляването на справедливата стойност. В резултат, в случай че всички миноритарни акционери одобряват офертата, сумата, която би трябвало да заплати холдингът, се повишава с към 5.3 млн. евро до общо 117.36 млн. евро за остатъчните 33% в двете сдружения. Новите калкулации също оставиха доста вложители недоволни, само че КФН този път не наложи възбрана.
БФБ ще раздаде рекорден дял поради облагата на енергийната борса
Общото заседание на акционерите реши 3.62 млн. лева да се разпределят като 6-месечен дял. Това прави по 0.55 лева на акция. За първото полугодие на годината БФБ има облага 4.86 млн. лева по отношение на 1.78 млн. година по-рано. Причината е постъпилият дял от Българската енергийна борса през първите 6 месеца - за малко над 5.2 млн. лева Основен акционер в БФБ е страната в лицето на Министерството на финансите, което държи 50.05%, близо 15% са в капиталовите медиатори и банките, а останалите са във физически и юридически лица. На БФБ се търгуват акции, облигации и други скъпи бумаги на обществените компании в България. Преди години част от нея стана и енергийната борса, която увеличи и финансовите й резултати.
Борсовата цена на тока стои на високо равнище към 400 лева./мВтч
В днешната търговия тя е 209.67евро/мВтч, което е 3% над вчерашното високо равнище. Цената е третата най-висока в Европа, като по-висока е цената в Гърция (216.7евро/мВтч) и в Сърбия (217.29 евро/мВтч), където обаче на борсата се търгуват минимални количества. Традиционно най-евтин е токът в Полша - през днешния ден е 143 евро/мВтч.
Българската " Хаос програмен продукт " получи софтуерна премия на тв академията Emmy
Владимир Койлазов (вляво) и Петър Митев

Софтуерът за 3D визуализация V-Ray на българската компанията Chaos Group получи софтуерна премия Emmy (Engineering Emmy) от Академията за телевизионни изкуства и науки в Съединени американски щати за изключителни достижения във въвеждането на фотореалистични образни резултати в телевизионните филми и сериали. Продуктът е употребен в доста филми и сериали като " Аватар ", " Игра на тронове ", " Странни неща " и други, а се употребява в най-различни промишлености като архитектурата, продуктовия дизайн, рекламата и други. Наградата ще бъде връчена на 21 октомври по време на гала в Лос Анджелис. Компанията е учредена от Петър Митев и Владимир Койлазов, а преди четири години V-Ray донесе на Койлазов и софтуерен " Оскар " за повсеместен принос в киното в категория " Научни и инженерни технологии ". Българското сдружение " Хаос програмен продукт " е една от най-големите български софтуерни компании с към 320 чиновници и доходи за 2020 година от 46 млн. лева
Число на деня 357 млн. лева
Са приходите от нощувки в хотели през август, което е с 80% над сумата година по-рано, регистрира Национален статистически институт. В над 3 хиляди места за настаняване са направени 5.4 млн. нощувки, от тях 3 милиона са от чужденци, които са платили 236 млн. лева
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Икономика 2 Енергетика 3 Седмицата 1 Свят 2 Енергетика 3 Свят 1 Икономика 2 Енергетика 3 Технологии ПАЗАРИОще една китайска компания пред банкрут
Китайската компания за недвижими парцели Sinic предизвести вложителите си, че няма да може да погаси заеми на стойност от близо 1 милиарда $ поради липса на ликвидност. В известие до борсата ръководителят на борда на шефовете на китайската компания, Жанг Юунлин написа, че отговорностите са най-вече към задгранични кредитори с обезпечена рентабилност над 8.5%. Икономистите чакат проблемите с ликвидността на най-задлъжнелите китайски компании в строителния бранш да продължат до края на годината.
Всяка делнична вечер " Капитал " обобщава най-важните бизнес и пазарни вести, които са се случили в България и по света. По-долу е селекцията за през днешния ден: Подборът от събитията в България, които имат значение, може да прочетете. Най-важните международни събития -. Благодарим ви, че четете Капитал!
Вие употребявате конфиденциален режим на интернет браузъра си. За да прочетете публикацията, би трябвало да влезете в профила си.

Всеки консуматор може да чете до 5 публикации месечно без да има абонамент за Капитал.
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията
Автор Капитал
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР