Всички сме виждали поне един метеор, който мнозина наричат падаща

...
Всички сме виждали поне един метеор, който мнозина наричат падаща
Коментари Харесай

Опасни ли са метеорите? Всичко, което трябва да знаем за тях

Всички сме виждали най-малко един метеор, който мнозина назовават " падаща звезда ". Разбира се, метеорите не са звезди, а дребни метеороиди, които навлизат в земната атмосфера и по-късно изгарят. Понякога се следи метеоритен дъжд, когато в земната атмосфера навлизат по едно и също време няколко метеороида.

Въпросът дали метеоритните дъждове са рискови, не е неочакван. Много рядко се случва метеороид да падне на земята, защото множеството изгарят в атмосферата, преди да имат опция. Дори и да се случи, вероятността астероид фактически да ви удари е безпределно дребна.

Метеори, метеороиди и астероиди. Каква е разликата?

Не се тормозете, в случай че сте комплицирани от всички термини за камъни, падащи от космоса. Много хора не познават фините разлики сред метеор, метеороид и астероид. Ето едно малко управление, което ще ви помогне:

Метеороидите  по принцип са галактически скали, които идват от комета или метеорит. Те могат да варират по мярка от песъчинка до няколко кг. Докато се намират в космоса, те остават метеороиди.

Метеорът  се трансформира в метеор незабавно щом навлезе в атмосферата на Земята или в атмосферата на която и да е друга планета. Когато видите " падаща звезда ", виждате метеор, който пада в небето. Докато не доближи земята, той остава метеор (поне до момента в който не изгори).

Метеоритът  е метеор, който си проправя път до земята и остава недокоснат, когато се удари в нея. Обикновено по-малко от 5% от метеорите, които попадат в земната атмосфера, се трансформират в астероиди. Повечето астероиди идват от метеорити, които са огромни галактически скали, обикалящи към Слънцето. На Земята са открити повече от 50 000 астероида. Въпреки това има доста малко известия за това, че тези астероиди са предизвикали някакви пострадвания.

На каква височина се появяват метеорите?

Повечето метеори се появяват в региона на атмосферата, наречена термосфера. Тази " метеорна област " се намира на височина сред 80 и 120 км. Това е единствено общ ориентир, защото доста бързите метеори могат да станат забележими за първи път над тази височина, а бавните, ярки метеори могат да обхванат под тази лента.

Колко огромни са множеството астероиди? Колко бързо се движат те?

По-голямата част от забележимите метеори са породени от частици с размер от почти подобен на малко камъче до песъчинка и нормално тежат по-малко от 1-2 грама . Тези с астероиден генезис могат да бъдат формирани от компактен каменен или железен материал, до момента в който тези с кометен произход имат ниска компактност и са формирани от " бухнал " конгломерат от материал, постоянно именуван " прашинка ". Блестящата мълния от метеора се дължи не толкоз на масата на астероида, колкото на високото равнище на кинетичната му сила при конфликта му с атмосферата.

Метеорите навлизат в атмосферата със скорости от 11 км/сек до 72 км/сек. Когато метеорът се сблъска с молекулите на въздуха, високата му кинетична сила бързо йонизира и възбужда дълъг, тъничък дирек от атмосферни атоми по пътя на метеора, създавайки мълния, забележима от земята долу. Тази колона, или метеоритна диря, нормално е с диаметър под 1 метър, само че е дълга десетки километри.

Големият диапазон в скоростите на метеороидите се дължи частично на обстоятелството, че самата Земя се движи със скорост към 30 км/сек, до момента в който се върти към Слънцето. От вечерната страна или от задния завършек на Земята метеороидите би трябвало да настигнат земната атмосфера, с цел да се трансфорат в метеори, и нормално са мудни. На утринната страна, или на предния завършек на Земята, метеороидите могат да се сблъскат челно с атмосферата и нормално са бързи.

Какво предизвиква метеоритния дъжд?

Метеоритните дъждове се появяват, когато нашата планета премине през поле от парчета, основано от метеорит или комета. Тези парчета нормално се състоят от разнообразни по величина скали, наречени метеороиди. Когато Земята минава през полето от парчета, доста метеороиди попадат в нашата атмосфера и се притеглят. В този миг името им се трансформира на метеори. Повечето метеоритни дъждове изсипват от 25 до 100 метеора на всеки час - невероятна панорама, в случай че сте благополучен очевидец на шоуто.

Метеорите се появяват в разнообразни цветове според от химическия състав на галактическата канара и въздуха, през който минава. Метеор с високо наличие на желязо, да вземем за пример, ще наподобява жълт. Метеор с високо наличие на калций може да наподобява като лилава линия светлина.

Имат ли имена метеоритните дъждове?

Метеоритните дъждове имат имена, макар че всякога, когато дъждът се повтаря, се употребява едно и също име. Обикновено името на всеки съответен метеоритен дъжд идва от най-близкото съзвездие до мястото, където се случва дъждът. Няколко метеоритни дъждове се случват съвсем едновременно всяка година, което улеснява тяхното разкриване.

Кой е най-опасният метеоритен дъжд?

Както споменахме, метеоритните дъждове се предизвикват от отломките на метеорит или комета. Една от най-известните комети в нашата Слънчева система,  Суифт-Тътъл, е източник на метеоритния дъжд Персеиди всеки август . Кометата Суифт-Тътъл обикаля към Слънцето за 133 години и, за жалост, нейната орбита минава тъкмо през орбитата на Земята. 

Кометата Суифт-Тътъл е и една от най-големите комети в нашата част на Слънчевата система. Диаметърът ѝ е към около 26 км, което е голямо за комета.  Ако се удари в Земята, ще нанесе повече вреди, в сравнение с кометата, умъртвила динозаврите!  Вероятно по тази причина учените са нарекли кометата Суифт-Тътъл " един от най-опасните обекти в Слънчевата система ". Кометата Суифт-Тътъл няма да се върне на пътя на Земята след повече от век, през 2126 година

Всички метеори от метеоритния дъжд ли се движат в една и съща посока?

Метеорите, произхождащи от една и съща комета или метеорит, се движат почти в една и съща посока. Освен това те се движат с почти идентична скорост. Така да вземем за пример всички метеори в годишния метеоритен дъжд Квадрантиди се движат дружно в една и съща посока и с една и съща скорост. Причината, заради която мнозина считат, че те падат в разнообразни направления, се дължи на радианта: централната точка, от която произлизат.

Това обаче е заблуда на гледната точка от земята и нищо повече. Ако се намирате в орбита над Земята, всички метеори ще наподобяват, че се движат в една и съща посока. Съществуват обаче по този начин наречените " спорадични " метеори, които падат в своя лична неповторима посока и скорост.

Колко метеора мога да видя, в случай че изляза да ги следя, когато няма метеоритен дъжд?

Броят на инцидентните или " спорадични " метеори, които могат да се видят в нощното небе, е много изменчив според от фактори като времето на нощта, годишното време, светлинното замърсяване и облачността. Може би най-важните фактори, нужни за наблюдение на метеори, са да имате ясна, безпрепятствена панорама, навън и при допустимо най-тъмни небесни условия.

През нощта се вижда, че в часовете преди изгрев слънце се следят повече спорадични метеори, в сравнение с в часовете след залез слънце . Това се дължи на придвижването на Земята, която се върти към Слънцето, като предният край (сутрешната страна) на Земята се сблъсква с повече метеори, в сравнение с задният край (вечерната страна). Като цяло, в продължение на към час преди утринния здрач могат да се видят 2 до 3 пъти повече метеори, в сравнение с в ранната вечер . Освен това броят на инцидентните или спорадичните метеори също варира през другите сезони заради наклона на Земята към оста ѝ и други фактори. Като общо предписание при започване на есента (септември) могат да се следят към 2 до 3 пъти повече инцидентни метеори, в сравнение с при започване на пролетта (март) . Заедно тези два резултата могат да провокират съмнения в часовата периодичност на спорадичните метеори от 4 до 9 пъти през годината.

При положителни условия в ранната вечер през март могат да се следят единствено към 2-4 спорадични метеора на час, като до утринния здрач този % нараства до към 4-8 спорадични метеора на час. След това тези стойности постепенно ще се усилват напролет и лятото. До месец септември вечерната периодичност на спорадичните метеори ще доближи до към 4-8 метеора на час, като до утринния здрач ще се усили до към 8-16 спорадични метеора на час. През останалата част от есента и зимата тези стойности постепенно ще спадат, като още веднъж ще се върнат на равнищата от март. Имайте поради, че тези стойности са единствено груби насоки, като инцидентните статистически съмнения, изискванията на наблюдаване и персоналното усещане играят роля за действителния брой следени метеори.

Колко метеора падат на Земята всеки ден?

Въпреки че е невероятно да се дефинира какъв брой метеора падат на Земята всеки ден, учените считат, че в атмосферата попадат над 48 тона . Малко от тях обаче стигат до земята непокътнати. Изчислено е, че към 17 метеора се удрят в земната повърхнина всеки ден или към 6100 годишно . Повечето от тях обаче падат в региони, където не се виждат. Въпреки това един от редките метеори, които хората са забелязали, е бил през февруари 2017 година в Куба. Тогава метеор с размерите на огромен автомобил се взриви над град Винялес, Куба. Слава богу, никой не е потърпевш.

Могат ли метеорите да повредят дома и имуществото ви?

Метеоритните дъждове не са рискови. Вероятността да бъдете ударени от метеор е извънредно дребна. Много хора се тормозят, че метеор може да удари дома или парцела им и да аргументи обилни вреди. Добрата вест е, че метеоритите, които удрят домове и имущество, са също толкоз редки, колкото и тези, които удрят хора.

Безопасно ли е да докоснем метеор?

Технически не можете да докоснете метеор, защото метеорите в никакъв случай не доближават до земята. Метеоритите обаче са безвредни за допиране.  Метеоритите не са рискови за хората или за други форми на живот, в случай че не паднат върху вас.  Ако видите учени да боравят с астероиди с ръкавици, това е, тъй като не желаят да замърсят астероида. Мазният пласт по кожата на ръцете и микробите могат да трансформират състава на астероида, тъй че докосването им не е целесъобразно единствено от тази позиция.

Един от методите да боравите с астероид, в случай че намерите подобен, е с алуминиево фолио. Просто откъснете парче фолио и го увийте към астероида. Можете да го вдигате и държите, без да разграждате или повреждате повърхността му. Поддържайте астероида чист и изсъхнал. Можете да го поставите в торбичка с цип, с цел да му осигурите известна отбрана от атмосферната мокрота. Пакетите за попиване на влага също са потребни.

Колко огромен е бил астероидът, който е умъртвил динозаврите?

Защо динозаврите, които са властвали на Земята в продължение на епохи, ненадейно са измрели? Учените считат, че повода е метеорит (технически астероид), който е паднал в Мексико преди 66 милиона години. Мястото на полуостров Юкатан е оставило след себе си това, което през днешния ден е известно като кратера Чиксулуб. Това е вторият по величина кратер на нашата планета, защото метеоритът е бил необятен към 10 до 15 км. Най-големият кратер на Земята, изработен от метеорит, е кратерът Вредефорт във Фрий Стейт, Южна Африка.

Някой умрял ли е от удар на метеороид?

Няма доказани случаи за гибел на човек, породена от метеороиди. Въпреки това през 1911 година 40-килограмова канара от Марс блъснала и умъртвила куче в Египет, а през 1992 година в Уганда малко момче е ударено, само че не е съществено ранено, от дребен астероид. По-голямата част от повърхността на Земята е ненаселена, тъй че вероятността нещо да падне върху главата ви е дребна.

Какво можем да създадем, с цел да се предпазим?

С усъвършенстването на методите за проучване на Слънчевата система се откриват от ден на ден метеорити, като през 2019 година са открити към 3000 ОСЗ. Но има значими пропуски в знанията ни, на които към момента би трябвало да се отговори. Докато множеството метеорити с размери над един километър са регистрирани и е известно, че техните орбити не засягат Земята, по-малките метеорити не се следят толкоз добре. Дори канара с диаметър десетки метри може да аргументи обилни вреди, в случай че попадне в обитаемо място.  

Разбирането на по-малките метеорити - които са сложни за следене, само че ни удрят по-често от по-големите метеорити - и създаването на техники за бързо реагиране, с цел да се изтеглят локални региони при положение на конфликт, дружно с тестването на способи за отклонение на по-големи метеорити, ще бъдат от решаващо значение за отбраната на Земята в бъдеще. И въпреки че към този момент никой от последните не съставлява заплаха, е жизненоважно да сме готови за всеки случай.

Още от създателя:
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР