Megalopolis на Франсис Форд Копола безспорно беше най-очакваният филм на

...
Megalopolis на Франсис Форд Копола безспорно беше най-очакваният филм на
Коментари Харесай

Megalopolis на Копола: 7 минути овации и... потрес на критиците в Кан

" Megalopolis " на Франсис Форд Копола несъмнено беше най-очакваният филм на фестивала в Кан - както поради легендата към 40-годишните старания за основаването му, по този начин и поради интереса на публиката към това, което ветеранът на Холивуд има да каже.

Това е и първият филм на Копола в спортната стратегия на Кан след " Апокалипсис в този момент ".

Премиерното лъчение на " Megalopolis " приключи със 7-минутни овации и подвигна публиката на крайници. Но оценките на критиците за плана на Копола са, меко казано, спорни.

Някои го назовават " безумство с великански размери ", други - " поразително упорит ". Определението " самоуверен " е най-неутралната рецензия към " Мегалополис ".

" Ако някой твърди, че го е схванал от първото гледане, значи лъже - а никой не желае да го гледа повторно ", гласи една от реакциите след премиерата.

Друг критик разказва кино лентата като " мъчително и невиждано прекарване, което разделя мненията, тъй като тъкмо това е задачата му ".

" Megalopolis " в никакъв случай няма да бъде класика заради простата причина, че в него няма нищо класическо. Понятията за " положително " и " неприятно " не са задоволителни, с цел да разберете дълбокото усещане, което този филм оставя. Безсмислено е да се пробвате да го изкарате шедьовър. Този филм е от друга планета ", написа в една от френските рецензии след премиерата.

Le Monde го дефинира като " мощно объркващ филм, изключително в случай че сте очаквали Копола да покаже висш шедьовър като в най-доброт си време ".

Сюжетът му прелива от метафизичен размишления и ирония на съвременността до " сапунена опера " и психеделичен трип, в който режисьорът влага всички свои хрумвания и визии.

Централната му концепция е да показа Америка като Римската империя в най-големия ѝ честен крах.

Новият Рим е Ню Йорк, а основни настоящи лица са наследниците на богата фамилия. Шая Лабьоф влиза в ролята на Клодио Крас - капризен и нахален наследник на банкер, който всички съпоставят с младия Доналд Тръмп.

Джон Войт е неговият татко, който трансформира сватбата си с новата си брачна половинка - медийната звезда Уау Платинум - в диво празненство с циркова тематика. Уау (в ролята: Обри Плаза) има лична загадка задача да превземе контрола над фамилното благосъстояние.

Адам Драйвър е в облика на най-големия кандидат за властта в Новия Рим - името му е Цезар Каталина. Филмът е въодушевен от същинската история на заговора на Луций Сергий Каталина да превземе ръководството на Римската империя през 63 година преди Христа.

Тук Каталина не е сенатор, а архитект-визионер, който е изобретил революционен нов материал " Мегалон " и желае да построи химеричен град. Действащият кмет на Ню Йорк е Франклин Цицерон (в ролята: Джанкарло Еспозито), който е типичният остроумен, подкупен демагог.

В основните функции влизат още Натали Еманюел, Джейсън Шуорцман, Лорънс Фишбърн, Дъстин Хофман.

Създаването на Megalopolis коства 120 милиона $ на Франсис Форд Копола, който самичък финансира цялото начинание - нещо, което му лишава 40 години.

" Парите нямат значение. Важното са приятелите. Един другар в никакъв случай няма да те изостави. А парите може да изчезнат ", споделя режисьорът по време на конференцията в деня след премиерата.

Независимо от неразбираемото бъдеще на разпространяването на Megalopolis - Копола няма никакви планове да се предава на рецензията и на несговорчивите мениджъри на филмовите студиа, които той упреква за това, че не желаят да вършат хубави филми, а да си заплащат задълженията.

85-годишният режисьорът твърди пред публицистите в Кан, че към този момент написа сюжета за идващия си филм.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР