Магнитното поле на Земята е динамична сила, която се разпростира

...
Магнитното поле на Земята е динамична сила, която се разпростира
Коментари Харесай

Откриха предвестник за обръщане на магнитните полюси на Земята, тревожно ли е това

Магнитното поле на Земята е динамична мощ, която се разгръща от ядрото на планетата в Космоса, където се среща със слънчевия вятър - поток от заредени частици, идващи от Слънцето. Магнитното поле се генерира от придвижването на разтопено желязо във външното ядро на Земята и е жизненоважно за живота на нашата планета, защото ни защищава от нездравословната слънчева радиация.

(Във видеото: 30 любопитни обстоятелството за Земята)

Това поле обаче не е статично, а се трансформира с течение на времето, в това число промяна на магнитните полюси, пише timesofindia.

Концепцията за преобръщането на земните полюси не е нова.

Геоложките данни сочат, че обръщането на полюсите се е случвало през цялата история на планетата, почти на всеки 200 000 до 300 000 години.

От последното превръщане обаче е минал повече от два пъти по-дълъг интервал от време, което кара някои да допускат, че сме закъснели за ново превръщане.

Въпреки че концепцията за превръщане на полюсите може да звучи обезпокоително, това е натурален развой, който не се случва за една нощ.

Той се развива в продължение на хиляди години и сегашният ритъм на придвижване не допуска неотложно превръщане.

Неотдавна сателитни наблюдения разкриха " петна " от извънредно интензивни магнитни полета надълбоко навътре в планетата, които способстват за актуалните промени. Северният полюс се придвижва с ускорени темпове - от към 15 км годишно през 90-те години на ХХ век до към 55 км годишно в посока към Сибир.

Това придвижване може да е предвестител на магнитно превръщане, макар че точният миг и последствията към момента не са сигурни.

Опасенията са свързани с евентуалните последствия от обръщането на полюсите. По време на такова събитие магнитното поле на Земята отслабва, като може да изчезне, преди да се възвърне с противоположни позиции на полюсите. Това отслабено положение може да докара до по-голямо излагане на планетата на слънчевата радиация, и даже на здравето на живите организми.

Ако се случи превръщане на полюсите, това няма да е апокалиптично събитие, от което някои се притесняват.

Магнитното поле на Земята се е обръщало доста пъти преди, без да има пагубни последствия за живота на Земята. Въпреки това то би могло да има обилни последствия за нашето софтуерно подвластно общество и да окаже въздействие върху енергийните мрежи, както и върху сателитните връзки. Отслабването на магнитното поле би могло да докара до увеличение на радиацията на планетата, което би могло да засегне живите кафези и да докара до увеличение на случаите на рак при животните. То би могло да наруши и миграционните модели на животни, в това число птици и морски костенурки, които разчитат на магнитното поле за навигация.

Така че, макар че обръщането на земните полюси е събитие, което заслужава внимание и изследване, то не е непосредствена причина за паника. Процесът е еволюционен и е част от естествения цикъл на Земята. Учените не престават да следят магнитното поле и неговите промени, с цел да схванат по-добре последствията за нашата планета и нейните поданици. Магнитното поле на Земята продължава да бъде обект на обаяние и област на дейни проучвания, защото се стремим да разберем цялостния обсег на неговото въздействие върху нашия свят.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР