Фокусът на следващия Европейски парламент ще бъде върху реиндустриализация, нови

...
Фокусът на следващия Европейски парламент ще бъде върху реиндустриализация, нови
Коментари Харесай

Цветелина Пенкова: Нашият глас може да се чува в Европа, стига да си свършим работата и поставим правилно акцентите

„ Фокусът на идващия Европейски парламент ще бъде върху реиндустриализация, нови производства, връщане на такива, които бяха изнесени отвън рамките на Европейски Съюз и гарантиране на чиста, евтина, налична и сигурна сила. И по двете тематики съм работила много интензивно в границите на последния Екологичен потенциал. ” Това съобщи евродепутатът от Българска социалистическа партия и претендент за нов мандат Цветелина Пенкова в предаването „ Без искания ” на Дарик радио.  
Тя даде съответен образец по какъв начин от това може да се възползва България: „ Ние сме един от най-големите експортьори на цветни метали в Европейски Съюз, т.е. ние имаме и специалистите, и суровината, само че за жал, единствено изнасяме, а не произвеждаме продуктите с висока добавена стойност тук. С тази нова политика по реиндустриализация, ние би трябвало да поставим старания да създадем тези производства точно тук. ”
По думите на Пенкова гласът на България е бил чут, когато Европейският съюз призна нуклеарната енергетика за зелена, устойчива и стратегическа.
„ Това е значимо за нас, защото ние сме една от страните с най-високи стандарти на сигурност, с най-хубавите и приети на европейско и международно ниво експерти в региона. Като основен договарящ по едно основно законодателство, което в последна сметка дефинира нуклеарната енергетика и всички свързани с нея производства за стратегически, аз убедих немски социалисти да гласоподават „ за ” нуклеарната енергетика. Това дори и в немския парламент не може да се случи. Т.е. гласът ни може да бъде чут, в случай че си свършим работата, в случай че хората, които са на място, са готови и слагат вярно акцентите ”, уточни евродепутатът от Българска социалистическа партия.
Според Цветелина Пенкова отводът на Европа от съветски петрол и газ е станал по припрян и непремерен метод, който е ощетил както европейските и българските жители, по този начин и техните стопански системи и промишлености.
„ Не смятам, че тази политика беше направена в полза на европейските жители, а в последна сметка, ние сме длъжни преди всичко да пазиме тях ”, разяснява тя.
По думите ѝ България има изключителната опция да е начeло на европейската политика за съгласуваност на електропреносната мрежа в Европа, като посочи, че подобен план към този момент има, той е показан в Брюксел и е въпрос на национална политика да се осъществя.
„ Ядрената енергетика е един от основните браншове, които ние би трябвало да развиваме в България и бих сложила акцент да се насочим към развиване на производства и фабрики, които дават тези специализирани съставни елементи за обслужване на ядрено-енергийния бранш. В това имаме стратегическо преимущество ”, безапелационна бе Пенкова.
Тя разяснява още, Европа е станала прекомерно подвластна от вноса от трети страни и би трябвало да се положат старания да възвърне своите производства. В тази връзка, тя обърна внимание на сериозната липса на фрагменти с техническо обучение и предвижда, че ще има потребност от промени в просветителната система в цяла Европа. 
Според Пенкова Европейски Съюз е трябвало да бъде поръчител за мир и да не позволява това, което сега се случва в Украйна.
„ Смятам, че ние постоянно сме били мощни в дипломацията и дано още веднъж се съсредоточим в мощните си страни. Битката за мир би трябвало да продължи и Европа би трябвало да е водеща ”, сподели в умозаключение Цветелина Пенкова.  
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР