Шошан Харан, дъщеря ѝ и двете ѝ внучета са взети

...
Шошан Харан, дъщеря ѝ и двете ѝ внучета са взети
Коментари Харесай

Израелски заложници пред ООН: Това е безпрецедентна форма на тероризъм

Ш ошан Харан, щерка ѝ и двете ѝ внучета са взети за заложници от бойци на " Хамас " в Израел на 7 октомври. Вчера Харан описа пред неофициалното съвещание на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации за последствията от 50-те дни в плен върху тригодишната й внучка, откакто най-сетне те бяха освободени, съобщи Ройтерс.

" Три седмици откакто ни освободиха, Яхел единствено шепне, прекомерно се опасяваше да издаде тон. Тя се криеше от всички, прекомерно се опасяваше да излезе на открито. Подмокряше леглото си и сънуваше кошмари, прекомерно доста се опасяваше да не бъде хваната още веднъж ", сподели Харан на съвещанието, свикано от Съединени американски щати.

Бойци на " Хамас " нападнаха Израел на 7 октомври, като убиха 1200 души и взеха 253 заложници, съгласно израелските данни.

На срещата Съединени американски щати се концентрираха върху " осъждането на вземането на заложници в Израел на 7 октомври като психически инструмент на тероризма ". Пред срещата приказваха и Айелет Самерано, чийто наследник беше погубен на 7 октомври, а тялото му, отнесено от " Хамас " в линията Газа, и Гили Роман, чиято сестра беше взета за заложничка и освободена през ноември.

" Не можем да допуснем нормализирането на тази невиждана форма на тероризъм - всеобщо взимане на заложници на невъоръжени цивилни жители, дами, деца, възрастни хора ", сподели 68-годишната Харан, основателка на благотворителната организация за земеделие и продоволствена сигурност " Справедлива планета ".

" Това, което през днешния ден смятате за наш проблем, може да се трансформира в международен проблем за всяка страна в близко бъдеще ", сподели тя.

В три резолюции Съветът за сигурност на Организация на обединените нации прикани за незабавното и абсолютно освобождение на всички заложници. Но представителката на Съединени американски щати Линда Томас-Грийнфийлд акцентира, че това не наподобява да е разколебало " Хамас " и други терористични групи ".

" Нека още веднъж призовем " Хамас " да освободи всички оставащи заложници ", прикани тя. " Казано просто: това би избавило живота на хора и от двете страни ".

По данни на назначените от " Хамас " здравни управляващи в Газа, израелската атака е довела до гибелта на над 35 000 палестинци от 7 октомври насам, огромна част от които са мирни жители.

" За злощастие, в окупираните палестински територии виждаме варварската машина за ликвидиране на израелския окупатор, разсипваща Газа под претекста на освобождение на заложниците ", съобщи алжирският посланик Ахмед Сахрауи. Той акцентира, че въпросът за вземането на заложници е от първостепенна значимост и насочи рецензии против Израел за задържането на палестинци.

Според Асоциацията на палестинските пандизчии в Израел са арестувани минимум 9100 пабестински пандизчии, без да се включват арестуваните след началото на офанзивата на 7 октомври предходната година. Израелските въоръжени сили декларират, че работят според израелските и интернационалните закони и арестуваните получават храна, вода, медикаменти и уместно облекло.

Израел в Организация на обединените нации Гилад Ердан съобщи на срещата, че 132 заложници, пленени на 7 октомври, към момента са арестувани в Газа и че това е " първата среща, провеждана от който и да е орган на Организация на обединените нации, която се концентрира върху техните премеждия и методите за освобождението им ".

" Заложниците са най-спешният и сериозен филантропичен въпрос, върху който Съветът би трябвало да се концентрира ", акцентира Ердан на срещата.

" Осъди ли Съветът " Хамас " и изиска ли от тях да разрешат на Червения кръст да се срещне със заложниците? Наложи ли наказания на управлението на " Хамас ", до момента в който не освободи заложниците? Какви дейности бяха подхванати? ", попита израелският представител.

* Във видеото: 

Не пропускайте най-важните вести - последвайте ни в 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР