Всички промишлени предприятия и фабрики в Турция бяха принудени да

...
Всички промишлени предприятия и фабрики в Турция бяха принудени да
Коментари Харесай

Смъртоносен удар за бизнеса: Всички фабрики в Турция затваря...

Всички промишлени предприятия и заводи в Турция бяха принудени да спрат производството за минимум три дни. Това стана откакто Анкара обявяви, че лимитира подаването на природен газ и електрическа енергия за предприятията. Това се случва за първи път в новата история на страната.

Миналата седмица Иран разгласи, че няма да доставя газ на Турция в продължение на 10 дни вследствие на механически проблем в междудържавния газопровод. Анкара разгласи на 21 януари, че подаването на природен газ към индустрията ще бъде понижено наложително с 40% поради дефицита на газ. Това прекъсване на газта се отрази и на произвеждане на електрическа енергия в страната.

Вследствие на това на 22 януари чиновници на газопреносните и електрическите компании се обадиха на мениджърите на турските проведени индустриални зони и оповестиха, че ще има цялостно прекъсване на природния газ и електрическа енергия от 24 януари, което ще продължи най-малко три дни.

Това е следващ финансов удар за промишлените производители в Турция, защото те към този момент са изправени пред рискови нараствания на цените на суровините и оборудването вследствие на срутва на лирата и рекордно високата инфлация. Това попречва и тактиката на президента Ердоган да трансформира Турция в стопанска система, основана на експорт и произвеждане.

Някои браншове като млечния и месния аплайваха и получиха позволение да бъдат изключения и подаването на газ и електричество при тях да не бъде спирано заради евентуална опастност от повреждане на храни и нарушение на стратегическите вериги за доставки.

Редица водещи компании осведомиха турската общност, че краткотрайно са спрели производството. Те плануват да възобновят производството на 27 януари след 72-часово спиране на електроснабдяването.

Загубите за турската стопанска система освен това прекъсване на произвеждане се пресмятат на милиарди долари. Само за 3 дни прекъсване на автопроизводството в Турция секторът ще загуби 700 милиона $.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР