Всички пенсионери, които имат право на лична помощ, да имат

...
Всички пенсионери, които имат право на лична помощ, да имат
Коментари Харесай

Пенсионерите ликуват! Нова добавка от 207,48 лв. пенсиите за голяма част от възрастните хора

Всички пенсионери, които имат право на персонална помощ, да имат право и на добавка. Това е предлагането на служебното държавно управление, което е написано в законопроекта на държавното публично обезпечаване, написа „ 24 часа “.
В момента единствено пенсионерите с ТЕЛК над 90%, които непрекъснато се нуждаят от непозната помощ, вземат към избраната им пенсия добавка в размер на 75% от обществената пенсия за напреднала възраст. Сега тази спомагателна помощ е 185,25 лева
Предложените промени са по отношение на промени в наредбата за здравната експертиза, която влезе в действие от 31 януари, във връзка с определянето на непозната помощ. Преди това непозната помощ се клалифицираше при съществуване на трайно понижена продуктивност над 90%. След измененията при хората с психологични болести непозната помощ може да бъде избрана и при 80 и над 80% трайно понижена продуктивност. А при децата тя може да бъде избрана и при по-нисък %.
„ За да защитим правата на хората в една от най- уязвимите обществени групи, предложихме тази смяна. Така правото на добавка за непозната помощ ще зависи единствено от това дали в експертното решение е избрана нужда от такава, без значение от % й “, изясни служебният зам.-министър на труда и обществената политика Надя Клисурска.
От 1 юли пък обществената пенсия за напреднала възраст да се вдигне с 12%, предлага служебното държавно управление. Така тя ще стане 276,64 лева А добавката, която се дефинира от нея, ще доближи 207,48 лева
Добавка за непозната помощ сега получават 65 300 пенсионери. С смяната се чака те да се усилят с към 15 000 души.
С бюджета се предлага и друга смяна обществената пенсия за напреднала възраст за хората, навършили 70 година, да се обвърже с линията на беднотия, а не с обезпечения най-малък приход, както е сега.
Сега право на нея имат хората над 70 година, на които не е отпусната друга пенсия, в това число от друга страна, и годишният приход на член от фамилията е под сбора на обезпечения най-малък приход (75 лева.).
С плана се залага за граница на годишния приход на член от фамилията да се вземат 30% от линията на беднотия (504 лева.). Тази пенсия има темперамент на обществено подкрепяне и по тази причина също би трябвало да се промени дружно със закона от 1 юни.
Според плановете по бюджета на държавното публично обезпечаване за 2023 година сега обществена пенсия за напреднала възраст получават към 5200 пенсионери. С препоръчаните промени този брой се чака да се усили с към 9400 души, изясни Надя Клисурска.
Служебният кабинет внесе предложение пенсиите да се вдигнат по швейцарското предписание с 12% от 1 юли. Така минималната пенсия ще се вдигне с 56,04 лева от 1 юли и ще стане 523,04 лева Това ще докара и до нарастване на пенсиите, които зависят от нея – обществени и инвалидни.
Социалната за напреднала възраст ще е 276, 64 лева, а персоналната – 248,98 лева Таванът на пенсиите обаче ще остане замразен на 3400 лева През предходната година той беше вдигнат на два пъти. От 1 юли стана 2000 лева, а от 1 октомври – 3400 лева
Средната пенсия ще се вдигне с 16,8% и ще стане 788,20 лева
Така съвсем двойно ще намалее броят на възрастните, които получават пенсии под линията на беднотия 504 лв.. Това все още са 658 521 души, а от 1 юли ще паднат до 326 428 души.
През тази година страната ще даде за пенсии малко над 19,168 милиарда лева Това е с близо 3,7 милиарда лева повече за пенсии по отношение на 2022-а.
Общият размер на плануваните разноски в системата на ДОО ще е близо 21,8 милиарда лева Около 11 милиарда лева ще са приходите от осигурителни вноски. А нужният трансфер от държавния бюджет е малко над 10 милиарда лева.
Източник: 7dnibulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР