Всички международни анализатори сочат, че Балканите са пред голяма война.Напрежение

...
Всички международни анализатори сочат, че Балканите са пред голяма война.Напрежение
Коментари Харесай

Балканите са пред голяма война: Турция постави ултиматум на Гърция

Всички интернационалните анализатори сочат, че Балканите са пред огромна война.

Напрежение има сред съвсем всички страни в района.

Ако не си изтеглите военните от островите в Егейско море, ще спорен суверенитета им. Това съобщи по адрес на гръцките управляващи външният министър на Турция Мевлют Чавушоглу, написа Kathimerini.

„ Ние не блъфираме. Ако Атина не се съобрази, ние ще предприемем дейности “, съобщи Чавушоглу пред кореспонденти по време на полета си към Турция след визитата си в Израел, където организира договаряния с еврейския си сътрудник Яир Лапид в Ерусалим и посети региона на Западния бряг на река Йордан.

„ Противно на интернационалното право е Гърция да анулира статута на островите, които са й предоставени условно в границите на мирните съглашения от Лозана от 1923 година и Париж от 1947 година Каквато и причина да показва Гърция, нейното опрощение не е годно. Какви бяха изискванията? Няма да милитаризира тези острови. Гърция ги въоръжава от 1960 година, тъй че споделяме, че в случай че не отстъпи, ще стартираме спор за техния суверенитет “, безапелационен е Чавушоглу, представен от Дарик.

Коментарите на Чавушоглу са последната внезапна ескалация на реториката, идваща от Анкара след неотдавнашното посещаване на гръцкия министър председател Кириакос Мицотакис във Вашингтон, където той загатна все по-агресивното държание на Турция.

Във връзка точно с това посещаване, турският водач Реджеп Таийп Ердоган съобщи, че към този момент не познава човек с име Кириакос Мицотакис, визирайки гръцкия министър председател. По думите на президента, министър-председателят на южната ни съседка се е опитал да повлияе за блокирането на продажбата на американски изтребители F-16 на Турция.

" Вече няма никой, който се споделя Мицотакис в тефтерчето ми ", съобщи Ердоган. Атина отговори, че няма да влиза в борба. Скандалът сред двете прилежащи страни идва на фона на опасността на Анкара да блокира разширението на НАТО с Финландия и Швеция.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР