Всички, които произвеждат, преработват, внасят и изнасят храни или пък

...
Всички, които произвеждат, преработват, внасят и изнасят храни или пък
Коментари Харесай

Проект на наредба за храните разбуни бизнеса

Всички, които създават, преработват, внасят и изнасят храни или пък се занимават с тяхната дистрибуция, са длъжни да дават информация на няколко ведомства при първото им стартиране на пазара. Исканата информация е обвързвана с произхода, периода на валидност, количество, адресат, комерсиална марка и други Тя ще се подава и при следваща дистрибуция, като ще се изпраща по електронен път до система, с която са свързани митниците, Националната организация за приходите, Комисията за защита на конкуренцията, Комисията за отбрана на потребителите и др.

Това планува план на разпоредба за Централния указател за проследимост на храните. В портала за публични съвещания на Министерството на земеделието е оповестен планът за разпореждане на държавното управление, с което документът да бъде признат. Срокът за публично разискване е до 24 април.

В претекстовете към плана вносителят е записал, че задачата на наредбата е централизиране на информацията за продуктите, с цел да се наблюдава произходът и качеството им, както и да се предотвратят измами и неточни практики на търговците.

" Изненадани сме, че държавното управление желае да понижи цените, а в това време предлага разпоредба, която постанова забележителна административна тежест, в това число и на най-малките предприятия и индустриални цехчета ", разяснява пред " Капитал ".

Допълва, че използването на наредбата значи спомагателна административна тежест, спомагателни разноски, свързани с назначение на нови хора и механически запас.

Такъв бе коментарът на бизнеса и когато държавното управление разгласи, че възнамерява да вкара таван на комерсиалната надценка, над който магазините ще би трябвало да уведомяват управляващите.

Освен от административната тежест бизнесът е най-много засегнат от това, че се изисква даване на документи, измежду които фактури, от които ще се разкрие сензитивна информация, каквато е тази за цените.

" Не може да се изискват контракти сред бизнес сътрудници, в които има конфиденциална информация. Това е срещу всевъзможни правила ", споделя пред изданието Диляна Попова, изп. шеф на асоциацията на месопреработвателите.

Наскоро кабинетът пусна в деяние и уебсайт, в който потребителите да могат да наблюдават цените на съществени храни, като в него има оповестени откъслечни данни, които имат за цел да разрешават съпоставяне с равнищата тук и на открито. Сайтът събра към този момент много рецензии. Според информация на министерството той се посещава от 10 хиляди души на ден.

През уикенда министърът на стопанската система Никола Стоянов разгласи, че ведомството е създало стикер, който да значи храните с трайно ниски цени и е възложен на комерсиалните вериги.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР