Всички хора са малко или много душевноболни, т.е. няма човек,

...
Всички хора са малко или много душевноболни, т.е. няма човек,
Коментари Харесай

Списание „Подслон“ – психичното здраве през призмата на литературата и изкуствата

„ Всички хора са малко или доста душевноболни, т.е. няма човек, който в избран миг или в някои връзки да покрива всички стандарти на съвършеното душевно здраве. В нито един съответен случай не става въпрос за безусловно здраве или противоположното, а за тип и степен на отклонението. “

Така декларира през 1866 година „ Екселсиор “, литературното списание на Кралската институция за душевноболни „ Джеймс Мъри “ в Шотландия. Представяйки писанията на пациенти в продължение на повече от двайсет години, списанието се бори с митовете за психологично заболяване и здраве и се стреми към по-реалистично показване на хората, считани за „ луди “, в обществото. Не е само по рода си. Десетки сходни изявления се издават от психиатрични заведения във Англия, Америка и Европа през последните два века.



Чрез тези списания персони, изправени по едно и също време против вътрешните си битки и тежестта на етикетите, които им биват сложени, търсят гласа си и съумяват да припомнят на света за своето битие и човещина. Макар и сложени в периферията на обществото, тези хора употребяват печата, с цел да се обединят и да поддържат връзка със света, който краткотрайно или непрекъснато ги е отхвърлил.

Вдъхновено от „ Екселсиор “ и други сходни изявления, литературно списание „ Подслон “ е пространство за размисъл, шерване и себеизразяване. Авторите настояват, че: 

„ Всеки от нас носи своя товар, своята лична полуда, своето лично слонче на раменете си. „ Подслон “ е място да поговорим за тези слончета, да ги нарисуваме, да пишем за тях и за живота си с тях. „ Подслон “ е място, където можем да оставим слончетата си за малко, върху топлата повърхнина на хартията. “

Чуйте повече в звуковия файл.

Снимки – литературно списание „ Подслон “
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР