Всички хора, които превантивно са умъртвили домашните си прасета, ще

...
Всички хора, които превантивно са умъртвили домашните си прасета, ще
Коментари Харесай

Всеки умъртвил превантивно прасе получава 300 лв., уверява БАБХ

Всички хора, които превантивно са умъртвили домашните си свине, ще получат обещаните от държавното управление 300 лв. - за стерилизация на стопанствата си, разяснява пред БНР доктор Дамян Денев от Агенцията по храните пред протестиращи от село Мрамор против унищожаването на животни.

Така Денев дава отговор на подозрения, че парите ще се насочат към компании, които ще вършат стерилизация, а не към стопаните.

Представителят на БАБХ изяснява, че занапред се създават правила за приемане на парите заради вероятни спекулации, тъй като домашните свине не са регистрирани и е мъчно да се потвърди броят им.

" Има недобросъвестни хора. От кметовете би трябвало да се водят регистри кой какви животни отглежда. Отделно би трябвало и регистриран ветеринарен доктор, който също обслужва, специфичен ветеринарен доктор, тъй че много са институциите, които би трябвало да знаят кои хора отглеждат животни и ще бъдат написани ясно разпоредбите по какъв начин тъкмо ще се потвърждава всичко това нещо, с цел да няма спекулации и да може в действителност всеки, който е усвоил и е спазил тази мярка, да получи нужното обезщетение ".

Протестиращите в Мрамор разясняват, че към този момент нямат свине, тъй като са ги заклали в осъществяване на заповедта за санитарната зона. Регионът е без огнища на африканска чума, само че селото попада в 20-километрова зона към свинеферма в Петърч и се постанова превантивно изтребване на животни.

Десетина свине са отглеждани в селото. Почти всички към този момент са заклани в осъществяване на заповедта. Кметът Ивайло Иванов отхвърля да е провел митинга, само че разяснява, че " даже и да съм аз, няма неприятно. Смятам, че прасетата се избиват без съображение ".

Иванов добавя, че в селото е останала една свиня-майка и персонално ще заведе управляващите, да види дали някой ще посмее да я убие.

Жена, която удостоверява, че е заклала двете си свине, отглеждани в задния двор изяснява, че поддържа превантивната мярка.

Част от протестиращите не са от селото и настояват, че няма чума и че са жертва на опит за завземане на българските пазари на свинско месо, добавя БНР.

Тези протестиращи желаят хората да не съблюдават напътствията на ветеринарните управляващи, да не ги позволяват до задните си дворове и че не би трябвало да унищожават прасетата.

" Властта към този момент е в ръцете на хората и те ще се самоуправляват ", изяснява главен оратор на митинга в село Мрамор, показала се като Мадлен Кирчева.

Хората в селото не престават да чакат ветеринарните управляващи в лицето на БАБХ да дойдат и да приказват с тях. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР