Всички големи корабни компании са спрели да пътуват през пролива

...
Всички големи корабни компании са спрели да пътуват през пролива
Коментари Харесай

САЩ сформираха военен съюз за защита на корабите в Червено море

Всички огромни корабни компании са спрели да пътуват през пролива Баб ал-Мандеб в Червено море за момента - той е прекомерно рисков. Български транспортен съд бе похитен там предходната седмица, към момента в плен са и двама български моряци от различен транспортен съд.

Съединени американски щати образуваха боен съюз, претрупан със задачата да пази водния път през Червено море.

Многонационалната самодейност за сигурност, наречена интервенция " Пазител на просперитета ", включва 10 страни, както разгласи министърът на защитата на Съединени американски щати Лойд Остин. Освен Съединени американски щати това са Бахрейн, Франция, Англия, Италия, Канада, Нидерландия, Норвегия, Сейшелските острови и Испания.

Според Остин задачата има за цел да подсигурява " свободата на корабоплаването за всички страни " и да укрепи " районната сигурност и разцвет ". Някои от участващите страни ще провеждат взаимни патрули, а други ще дават разследваща поддръжка в южната част на Червено море и Аденския залив.

Съединени американски щати считат, че Иран е действителният основател на тези набези. По време на визитата си в Израел министърът на защитата Остин предизвести:

" Подкрепата на Иран за нападенията на хутите против търговски кораби би трябвало да спре ".

Червено море е значим морски път, през който минава до дванадесет % от международната търговия. Вследствие на това английската петролна компания BP неотдавна разгласи, че ще приключи всички плавания през Червено море заради повтарящите се набези.

Четири други огромни корабни компании, измежду които датската компания Maersk и немската Hapag-Lloyd, към този момент оповестиха това през уикенда.

От началото на войната в линията Газа сред Израел и радикалната ислямска палестинска организация Хамас свързаната с Иран милиция Хути в Йемен нееднократно е изстрелвала безпилотни самолети и ракети по Израел и е атакувала кораби в Червено море, изключително когато те минават през пролива Баб ал-Мандеб.

Бунтовниците хути заплашват да атакуван всеки транспортен съд, пътуващ към Израел, в случай че не бъде позволено превозването на повече храна и медикаменти до линията Газа.

От няколко седмици милицията на хутите все по-често нападна кораби в Червено море. Милицията от Йемен е оповестила войната в Близкия изток и поддръжката за палестинците за своя съществена цел. Но има и освен това от това.

Хутите от Йемен влязоха в заглавията на вестниците по света с нападенията си в Червено море - и те не престават.

" Нашата интервенция ще бъде разширена и ескалирана, в случай че нападението против Газа не бъде спряно ", съобщи член на политическото бюро на хутите по арабския новинарски канал " Ал-Джазира ".

От няколко седмици насам милицията в Йемен трансформира войната на Израел против терористите от Хамас в своя тематика. В знак на оповестена взаимност с палестинците няколко пъти бяха атакувани кораби в Червено море, а един даже беше похитен. Хутите упорстват за доставки на храни и медицински консумативи за линията Газа и оповестиха, че ще продължат офанзивите си, до момента в който Израел не приключи офанзивата си там.
Замесени са Саудитска Арабия и Иран
В Йемен от години се води марионетна война сред районните сили Саудитска Арабия и Иран. Рияд води военна коалиция в битката против хутите, които от своя страна са подкрепяни от Техеран.

Въпреки че тази година се следи доближаване сред двете сили и заради това в Йемен има нежно помирение, Иран към момента се намесва и самичък признава, че е снабдявал хутите с безпилотни самолети. " Безпилотните летателни апарати: да, Иран е снабдявал приятелите си в Йемен с тази технология ", споделя иранският политолог Мосадак Бур по Sky News. " Съединени американски щати и западните страни вършат същото, когато доставят Израел с оръжия ".
Предупреждение към Съединени американски щати
Иран формулира ясни предизвестия във връзка с военна коалиция за отбрана на корабите в Червено море: " Иранският външен министър съобщи: " Ако някой от нашите другари стартира война против Израел, Иран няма да стои и да гледа, а ще вземе страна ", изяснява Мохамед Салах Седекиян.

" А министърът на защитата съобщи, че Червено море принадлежи на нашия район. Това е предизвестие към Съединени американски щати. Иран е срещу боен съюз в Червено море. "

Но точно този боен съюз наподобява все по-необходим предвид на напрежението в Персийския залив. Очевидно към този момент не са наранени единствено корабите, които желаят да доставят артикули на Израел, а всички кораби, пътуващи в пролива.  Корабните компании по света реагираха със съответната угриженост. Няколко от тях обявиха желанието си да заобикалят Червено море - т.е. маршрута през Суецкия канал. Това би имало директно влияние върху египтяните, които ръководят Суецкия канал.
" Египет няма проблеми с хутите "
В Кайро се пробват да не позволяват неприятни вести. Египетската държавна телевизия излъчва дълги пояснения за какво Египет няма от какво да се тормози. Очевидно държавното управление се притеснява, че популацията на страната, което така и така е в тежко икономическо състояние, ще бъде разтревожено. През уикенда египетската противовъздушна защита също по този начин заяви, че е свалила неидентифициран летящ обект покрай ваканционния курорт Дахаб.

Дали това също е дело на хутите? " Нямаме враждебно отношение към хутите ", акцентира египетският боен наблюдаващ Ламис ел Хадиди. " Напротив, те знаят, че Египет е откровен медиатор, който има въздействие върху всички страни. Така че Египет няма проблеми с хутите. " Ако хутите спрат корабоплаването в Червено море вследствие на своите набези, това ще има далечни последствия за международната търговия като цяло. Към днешна дата към един от 10 интернационалните търговски кораба минава през Суецкия канал. По данни на египетските управляващи единствено през тази година през канала са минали повече от 26 000 кораба.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР