Всеки знае, че зеленчуците са полезни и трябва да ги

...
Всеки знае, че зеленчуците са полезни и трябва да ги
Коментари Харесай

Зелени зеленчуци: 5-те най-здравословни вида

Всеки знае, че зеленчуците са потребни и би трябвало да ги яде всеки ден, с цел да се достави с витамини, минерали, фитохимикали и баластни субстанции. Най-вече зелените зеленчуци гъмжат от хранителни субстанции и се считат за изключително здравословни. Обяснението е, че съдържат доста хлорофил, а фитохимикалите въздействат доста върху процесите на обмяната. Кои въпреки всичко са най-полезните зелени зеленчуци? Прочетете тук:

1. Броколи . Малките розички с право се считат да едни от най-полезните зеленчуци. Освен че са нискокалорични, те са и измежду най-витаминозните. Броколито е богато на витамин С и витамин К, калций, желязо и мед. Не на последно място заслужава да се упоменат глюкозинолатите, които работят като натурален антибиотик.

2. Къдраво зеле . То е богато на фитохимикали, които с противоокислителното си деяние ни пазят от свободните радикали и поддържат имунната система. От къдравото зеле си набираме и витамини А, С, Е, К и всички от група В. Това витаминно разнообразие се отразява благотворно върху стойностите на холестерола, като се грижи за повишение на „ положителния “. Друго преимущество на този зелен зарзават е, че съдържащите се в него баластни субстанции ни засищат задълго и подтикват храносмилането.

3. Спанак . Този нискокалоричен листен зарзават дълго време се смяташе за скъп източник на желязо. Междувременно науката го отхвърли. 100 грама спанак съдържат „ единствено “ 4,1 мг желязо. Въпреки това спанакът печели точки с високото си наличие на витамини В, С и бета-каротин, който е прекурсор на витамин А. Да не забравяме и порцията калий и магнезий, която ни доставя зеленчукът.

4. Брюкселско зеле . Списъкът на най-полезните зелени зеленчуци не би бил цялостен без брюкселското зеле, което минава за суперхрана. То ни доставя освен с незаменимия витамин С, само че и с значимите минерали магнезий, калий и калций. Съдържащият се в него фитохимикал сулфорафан работи като антиоксидант и предотвратява разрушаването на клетките и възпаленията. Брюкселското зеле съдържа доста растителни белтъци, както и баластни субстанции, които ни засищат и подкрепят храносмилането.

5. Тиквички . Заради високото водно наличие на 100 г се падат едвам 19 калории. Ето за какво тиквичките минават за най-нискокалоричния зарзават. Те ни доставят с доста здравословни хранителни субстанции. Този член на семейство Тиквови съдържа минерали като калций, микроелемента желязо и витамини С, А и В.

 

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР